Membru CSM, urmărit penal de DNA
Procurorii anticorupţie susţin că procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, dar şi şeful SIPI Ilfov, Mihai Vlad, au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel din urmă.
Articol de Mădălina Cochinescu, 11 Iulie 2012, 18:44
Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de cei doi procurori şi faţă de şeful SIPI Ilfov, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
DNA susţine că în rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date şi indicii temeinice că, în perioada martie-iunie, învinuiţii Mihai Vlad, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel dintâi, în calitate de şef al SIPI Ilfov.
Şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad, este acuzat de infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 12 lit. b din Legea 78/2000, în formă continuată.
DNA mai arată că procurorul George Bălan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este acuzat de complicitate la infracţiunea sus-menţionată, în formă continuată şi procurorul Marcel Sâmpetru, consilier la CSM, de instigare la infracţiunea sus-menţionată, în formă continuată.
Procurorul George Bălan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), şi fostul său consilier, Marcel Sâmpetru,au fost miercuri la DNA.
Anchetatorii anti-corupţie le-au adus la cunoştinţă faptele de care sunt acuzaţi, în legătură cu negocierile purtate cu lideri politici, pentru numirea lor ca procuror-şef al DNA şi procuror-general al României, unul dintre numele vehiculate în presă fiind premierul Victor Ponta.
La ieşire din sediul DNA, George Bălan a declarat că discuţia avută cu premierul Victor Ponta, nu are legătură cu fapta pentru care este cercetat.
"Un singur lucru vă pot spune: cauza nu are nici o legătură cu telefonul pe care i l-am dat premierului", a declarat George Bălan.
La rândul său, procurorul Marcel Sâmpetru a susţinut că nu-l cunoaşte personal pe Victor Ponta şi că nu a vorbit cu acesta.
Alături de cei doi magistraţi, este cercetat şi şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, Vlad Adrian Mihai, care a refuzat să dea declaraţii în legătură cu faptele de care este acuzat.
Viitorii şefi ai parchetelor "trebuie să fie aleşi pe criterii de transparenţă"
Fără a face vreun comentariu pe marginea anchetei aflate în desfăşurare, actualul procuror general al României, la final de mandat, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că viitorii şefi ai parchetelor trebuie să fie aleşi pe criterii de transparenţă.
Laura Codruţa Kovesi a mai spus că dacă acuzaţiile în cazul membrului CSM, George Bălan, se adeveresc, atunci acesta ar trebui revocat din funcţie, deoarece nu-i mai reprezintă corect pe colegii săi.
"Colegii mei procurori merită să fie conduşi de persoane care au lucrat în sistem, profesioniste, şi nu negociate prin alte părţi, decât în locuri instituţionale şi nici în afara unei proceduri legale.
"În măsura în care aceste acuzaţii se dovedesc a fi adevărate, dar şi în măsura în care ele nu constituie fapte penale, nu am de unde să ştiu acest lucru, pentru că dosarul nu este finalizat, dar constituie abateri deontologice, cred că este important să cerem revocarea acelor membri care nu-i reprezintă în mod corect pe procurori", a mai adăugat actualul procuror general al României.
Cei doi procurori au fost suspendaţi de CSM
Cei doi procurori au fost suspendaţi de CSM, în această dimineaţă, din funcţiile pe care le deţineau în cadrul consiliului.
Vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a susţinut că s-a încuviinţat percheziţia, desfăşurată miercuri dimineaţă la birourile acestora şi că instituţia se află într-o situaţie neplăcută.
"Nu este o problemă care să îngreuneze instituţia. În măsura în care astfel de aspecte se confirmă, sunt extrem de grave.
"Este foarte important că instituţiile lucrează şi că atunci când astfel de situaţii se ivesc, se utilizează pârghiile legale pentru a se lua măsurile care se impun.
"Sigur, nu este o situaţie plăcută, nu este o situaţie bună, dar în egală măsură, repet, toate pârghiile legale au fost folosite", a declarat Oana Schmidt-Hăineală.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a cerut DNA să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, dacă acestea există.