Membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ continuă protestele
Seria protestelor organizate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, începută în urmă cu două zile la București, în fața Palatului Parlamentului, a continuat și astăzi.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Decembrie 2022, 17:29
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Seria protestelor organizate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, începută în urmă cu două zile la București, în fața Palatului Parlamentului, a continuat și astăzi cu pichetări la sediile mai multor prefecturi din țară. În Bacău, Suceava și Botoșani, în Ialomița, Argeș și Dâmbovița, în Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud și Maramureș reprezentanții angajaților din educație le-au înmânat autorităților lista revendicărilor, care are în prin plan fondurile insuficiente, cu impact în toate sectoarele de activitate, i-a precizat corespondentului RRA, Adrian Marchiș, profesoara Ioana Petreuş, lider sindical din Baia Mare.
Ioana Petreuş: ”Fiecare categorie și-a făcut propria listă, și credeți-mă că este lungă, dar problema de fond e aceeași: finanțarea și, iată, nici de data aceasta Guvernul nu a alocat 6% din PIB învățământului. Din nou, s-a prorogat în legea bugetului de stat. Pe lângă Legea educației, care nu e pusă în aplicare și nu se respectă, avem cea de-a doua lege care ne interesează și pentru care am fost și anul trecut tot aici, la prefectură, Legea salarizării unitare, Legea 153 din 2017 trebuia să se fi aplicat deja, dar s-a amânat aplicarea ei până anul viitor, începând cu luna ianuarie.”
Multe dintre nemulțumirile pentru care oamenii au ieșit în stradă sunt probleme ale personalului nedidactic, care se consideră discriminat în privința salarizării și a altor drepturi, a precizat reprezentantul sindical al acestor angajați din Maramureș, Gheorghe Pop.
Gheorghe Pop: ”Acțiunea noastră urmărește să atragă atenția asupra salariilor inacceptabil de mici. Este cuprins între 1.700 și 2.200 de lei. Personalul nedidactic nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, de care beneficiază de celelalte categorii bugetare, neplata orelor suplimentare, nedecontarea cheltuielilor de transport la și de la locul de muncă.”
FSLI atrage atenția că anul 2023 va aduce un nou val de acțiuni sindicale, inclusiv greve, dacă Guvernul nu rezolvă problemele din educație.