Membri Greenpeace s-au legat de calorifer la ministerul mediului
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat că reprezentanţii Greenpeace au intrat cu forţa în biroul său, în prezent "având o convieţuire paşnică în birou".
Articol de Răzvan Stancu, 31 Ianuarie 2012, 13:10
Apoximativ 20 de tineri, membri Greenpeace, au forţat marţi intrarea în ministerul mediului, pentru a protesta faţă de proiectul Roşia Montană, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului mediului,Georgeta Terciu.
Potrivit declaraţiei ministrului Laszlo Borbely doi dintre reprezentanţii Greenpeace s-au legat de calorifer, ministrul precizând că "e în stilul lor".
"Au intrat în timpul unei discuţii. Şi-au dat şi ei seama că poziţia mea este una corectă, dar ei au mandat. Eu am fost amabil şi nu am început să fac scandal. Acum avem o convieţuire paşnică în birou", a spus Laszlo Borbely.
Ministrul mediului a mai precizat că protestatarii i-au cerut să le spună ce e cu Roşia Montana.
"Eu sunt un om amabil şi chiar dacă au depăşit toate prevederile legale, pentru că s-au legat cu lanţuri de calorifer şi s-au aşezat acolo, am avut o discuţie de trei sferturi de oră şi le-am explicat punctul meu de vedere care este foarte clar încă de la preluarea mandatului: nu propun un aviz de mediu decât dacă sunt sută la sută convins că nu dăunează mediului", a declarat Laszlo Borbely.
Ministrul le-a mai spus protestatarilor că studiul de impact nu este finalizat şi că nu poate spune acum când va merge la Guvern cu o propunere, pentru că mai sunt "două - trei probleme de rezolvat".
Laszlo Borbely a declarat că nu va da aviz pentru exploatarea de la Roşia Montană decât dacă va fi sigur că vor fi respectate cele mai înalte standarde şi cele mai bune tehnologii.
"Au cerut să le spun clar că sunt împotriva proiectului. Le-am zis că e în analiză. Stau la mine în birou, nicio problemă, e în desfăşurare activitatea. După o anumită perioadă o să le cerem să plece. A fost un dialog, le-am zis că dacă pot să vină cu sugestii, argumente tehnice, le stau la dispoziţie", a mai spus ministrul.
Ministrul mediului a reamintit că aceste disensiuni se rezolvă prin dialog, iar el va sta oricând la dispoziţia ONG-urilor.
Ministrul Borbely a mai precizat că activiştii Greenpeace au venit însoţiţi de jurnalişti de la televiziuni din Ungaria.
Compania "trebuie să respecte normele de mediu"
Ministrul mediului şi pădurilor, László Borbély, afirma în august că va propune guvernului spre avizare proiectul de la Roşia Montană doar în cazul în care investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul pentru a nu afecta mediul.
Ministerul de resort a cerut companiei Roşia Montană Gold Corporation să asigure fondurile pentru renaturarea în primii ani de exploatare şi să reducă procentul de cianură.
Deşi la nivel european valoarea maximă admisă pentru concentraţia de cianuri disociabile în mediu slab acid este de 10 ppm, ministerul mediului şi pădurilor a înştiinţat compania Roşia Montană Gold Corporation că valoarea propusă de ei pentru concentraţia de cianuri disociabile în mediu acid slab de 5 ppm nu poate fi acceptată.
László Borbély a solicitat companiei să prezinte soluţii pentru reducerea concentraţiei, astfel încât mediul înconjurător să fie protejat.