Meleșcanu:România va acorda o importanţă deosebită combaterii dezinformării
Este un fenomen care preocupă tot mai mult Uniunea Europeană, mai ales în contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European, din luna mai.
Articol de Amalia Bojescu, 21 Ianuarie 2019, 19:48
Politica de extindere a Uniunii Europene, în special spre Balcanii de Vest, creşterea eficienţei şi a siguranţei interne şi externe sunt câteva dintre priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, prezentate de ministrul de Externe Teodor Meleşcanu la şedinţa Consilul Afaceri Externe.
România va acorda o importanţă deosebită şi combaterii dezinformării.
Discuţiile pe marginea dezinformării au fost primele de acest fel la nivel de miniştri de externe.
Este un fenomen care preocupă tot mai mult Uniunea Europeană, mai ales în contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European, din luna mai.
În timpul mandatului său, România şi-a propus elaborarea unei foi de parcurs cu măsuri concrete, pentru ca lupta împotriva dezinformării să cunoască rezultate - spunea şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, care a adăugat că trebuie stabilite atât mijloacele, cât şi resursele financiare pe care Uniunea Europeană le are la dispoziţie pentru o astfel de strategie.
Teodor Meleşcanu: S-a adoptat o decizie, prin crearea unui grup operativ care să poată funcţiona şi să poată reacţiona foarte rapid la asemenea campanii de dezinformări sau dezinformări pur şi simplu. Ceea ce insistăm noi este de a găsi foarte clar mijloacele, inclusiv financiare, pentru a putea finanţa aceste activităţi. Asta este preocuparea noastră la ora actuală. De stabilit foarte clar cine ce face, cine îşi asumă responsabilitatea, astfel încât Uniunea Europeană să fie unul dintre liderii mondiali în combaterea dezinformării.
Realizator: Problemele privind dezinformarea şi războiul hibrid vor fi pe agenda unei reuniuni pe care România o va organiza în a doua parte a mandatului său - mai spunea ministrul Teodor Meleşcanu.
De asemenea, se are în vedere organizarea la Bruxelles a unei reuniuni ministeriale pe tema parteneriatului estic, pentru care România doreşte să pregătească o declaraţie politică.