Mehedinți: Baraj plutitor contra poluării
În urma viiturilor cauzate de precipitațiile abundente din ultimele zile, o cantitate foarte mare de PET-uri și deșeuri din plastic au fost aduse de râul Cerna.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Ianuarie 2021, 13:22
În urma viiturilor cauzate de precipitațiile abundente din ultimele zile, o cantitate foarte mare de PET-uri și deșeuri din plastic au fost aduse de râul Cerna, în județul Mehedinți.
Pentru că fenomenul se repetă în perioadele ploioase, autoritățile au montat un baraj plutitor care să oprească înaintarea acestor deșeuri în fluviul, numai că zilele acestea barajul s-a rupt, ceea ce dus din nou la poluarea apelor Dunării, după cum aflăm din materialul corespondentul nostru Mihai Bădescu.
Reporter: Situația poluării cu PET-uri și alte deșeuri din mase plastice, chiar recipienți în care au fost depozitate uleiuri auto sau detergenți care poluează, se complică în Mehedinți. Barajul plutitor amplasat pe râul Cerna, în dreptul podului de la Coramnic, a cedat sub presiunea cantității de deșeuri, dar și a buștenilor de mari dimensiuni și s-a rupt. În urma acestei situații, o mare parte dintre aceste deșeuri sunt purtate de apele râului în fluviul Dunărea, ceea ce va duce și la poluarea acestuia și a falezei orașului Orșova. Reprezentanții Apelor Române precizează că barajul fusese montat de Administrația bazinală de Apă Banat cu scopul de a opri preturile de mici dimensiuni și materialul lemnos să ajungă în aval.
Ruperea acestuia face ca operațiunea de curățare a râului Cerna să fie îngreunată. O parte din deșeurile acumulate și transportate în ultimele zile de viituri curg spre Dunăre și spre acumularea Porțile de Fier, se precizează într-un comunicat de presă. O echipă mixtă de angajați ai Apelor Române din Mehedinți și Caraș-Severin a ajuns deja în zonă și a început colectarea PET-urilor de pe maluri și din cursurile de apă.