Medicul de familie ar putea costa
Consultaţiile la medicul de familie ar putea să nu mai fie gratuite din martie, spune ministrul Sănătăţii.
Articol de Marilena Frâncu, 10 Februarie 2010, 18:55
Consultaţiile la medicul de familie ar putea să nu mai fie gratuite din martie.
Ministrul sănătăţii, Atilla Cseke, a anunţat miercuri că până atunci instituţia pe care o conduce va pregăti actul normativ privind coplata, proiect preluat de la fostul ministru Ion Bazac.
Asociaţiile de pacienţi se opun proiectului, despre care spun că nu poate functiona în sistemul de sănătate actual, în timp ce medicii de familie cer ca banii colectaţi să rămână la ei.
Sistemul de coplată a servciilor medicale prespune ca pacienţii să plătească serviciile medicale de la o consultaţie la medicul de familie, până la radiografii sau spitalizări, după o grilă standard de tarife.
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Cezar Irimia, a declarat că pacienţii nu sunt de acord cu coplata atâta timp cât sistemul nu funcţionează.
"Există o mare problemă, dacă banii ăştia ajung doar şi rămân la medic, la furnizorii de servicii, pentru îmbunătăţirea serviciului medical, marea majoritate a pacienţilor nu ar pune problema, pentru că sumele nu sunt chiar atât de mari, susţine Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.
"Pentru unii care nu au deloc trebuie făcute nişte pachete de aşa natură încât să nu mai birocratizăm, am înţeles că o să se introducă acele tichete. Părerea noastră este că va complica sistemul, pe un fond al lipsei de bază de date, de informatizare", mai afirmă Vasile Barbu.
Medicii de familie sustin că surse suplimentare de finanţare ar fi benefice pentru dotarea sau modernizarea cabinetelor, dar spun că această coplată nu trebuie să îngreuneze excesiv pacienţii.
"Eu nu susţin şi nici nu resping coplata, dar nu am accepta această povară pentru pacienţi, dacă ar fi rostul doar să completeze ceea ce de fapt Casa Naţională nu face.
"Sigur că vor exista situaţii în care anumite categorii de pacienţi nu au posibilitatea să plătească această coplată, dar atunci cei care consideră că nu pot plăti, bineînţeles, vor trebui să plătească pentru aceste categorii", a declarat Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu.
Autorităţile speră ca prin introducerea coplăţii să se înlăture plicurile cu bani de la pacienţi şi, totodată, să aducă un plus la buget.