Medicii veterinari avertizează asupra riscului de contaminare
Medicii veterinari avertizează asupra riscului de contaminare cu trichineloză în cazul în care animalele sunt sacrificate în gospodării.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Decembrie 2020, 15:27
Se apropie sărbătorile și, conform tradiției, mii de români vor sacrifica animale în gospodărie.
Medicii veterinari avertizează însă asupra riscului de contaminare cu trichineloză, o boală care poate deveni mortală, dacă nu este tratată la timp.
Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare din Sălaj spun că există puncte de verificare a cărnii în majoritatea județelor.
Reporter: Adrian Lungu - "Examenul trichineloscopic este esențial pentru prevenirea îmbolnăvirilor în rândul consumatorilor.
Mircea Martin, director executiv DSVSA Sălaj: "Carnea trebuie examinată de către un medic veterinar, în special pentru trichineloză, care este o boală parazitară, care produce tulburări grave în organism, dacă nu este depistată până la decesul celui care se contaminează.
O altă direcție care impune examenul sanitar-veterinar ar fi și evoluția pestei porcine africane care, așa cum știți, în toată România și implicit și în județul Sălaj, evoluează.
Ca atare, toți crescătorii de animale care în această perioadă sacrifica animale trebuie să se adreseze medicului veterinar."
Atenţie şi de unde cumpărați carnea și preparatele din carne.
Mircea Martin: "Recomand tuturor consumatorilor să cumpere produse de origine animală și de origine nonanimală din unități autorizate sanitar veterinar, etichetate în mod corespunzător, ambalate în mod corespunzător.
Nu recomand cumpărarea de produse de la terţe persoane care nu sunt cunoscute."
Sacrificarea animalelor în spațiile publice este strict interzisă."