Medicii sunt nemulţumiţi de bugetul alocat sănătăţii
Medicii ameninţă cu nesemnarea contractelor de furnizare de servicii, ceea ce ar însemna suportarea consultaţiilor de la nivelul cabinetelor de medicină primară din buzunarul pacienţilor.
Articol de Marilena Frâncu, 16 Decembrie 2010, 19:32
Bugetul alocat sistemului naţional de sănătate este considerat insuficient de către medici, care nu mai vorbesc doar de salariile mici, ci mai ales de lipsa banilor pentru funcţionarea normală a spitalelor şi cabinetelor medicale.
Ultimii care şi-au arătat nemulţumirea sunt medicii de familie, care susţin că procentul tot mai mic alocat medicinei primare mai rău îi îmbolnăveşte pe pacienţi decât îi vindeca.
Din acest motiv, Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei le recomanda medicilor să nu semneze contractele propuse de Casa Naţionala de Sănătate.
Medicii de familie susţin că măsurile luate de autorităţi anul acesta au adus mai mult de jumătate din cele 11.500 de cabinete în prag de faliment şi au îngrădit accesul pacienţilor la medicul de familie, determinând aglomerarea camerelor de gardă ale spitatelor, cu cheltuieli mult mai mari pentru sistemul sanitar.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, spune că proiectul contractului de furnizare a serviciilor medicale pentru 2011 nu aduce nimic bun.
"Se reintroduce buget orientativ la medicamente.Cu alte cuvinte, un fel de plafon. Astfel încât noi să luăm locul lui Dumnezeu şi să decidem cine trăieşte şi cine moare, pentru că eu altfel nu-mi explic cum pot să fac o selecţie la uşa mea, decât pe baza selecţiei naturale - tu iei, nu nu iei - şi atunci care rezistă!", a declarat Doina Mihăilă.
Depăşirea bugetului orientativ înseamnă controlul cabinetului de către reprezentanţii casei, iar, în acest fel, medicii vor fi tentaţi să se limiteze la acest buget.
Directorul CNAS, Dorin Ionescu, spune că bugetul orientativ este doar un instrument de evaluare.
"Termenul de buget nu presupune că ei primesc o sumă de bani, în care trebuie să se încadreze. El este, pur şi simplu, un instrument de evaluare, de măsurare şi de comparare între ei a medicilor în ceea ce priveşte, în principal, volumul muncii prestate şi a cheltuielilor induse", a declarat Dorin Ionescu.
În ce priveşte scăderea constantă a procentului alocat medicinii primare din fondul de sănătate, acuzat de medici, Dorin Ionescu a explicat că, dimpotrivă, în ultimii trei ani, s-a înregistrat o tendinţă crescătoare, dar în valoare absolută.
"Alocarea acestor bani pe activităţi se face per capital, prin faptul că au bolnavi pe listă ş, adică au consultaţii prestate. Schimbând raportul nu facem decât să creştem suma pe care o dăm acestor doctori pentru consultaţii, pentru faptul că îngrijesc pacienţii pe care îi văd, îi au pe listă", a declarat Dorin Ionescu.
Medicii ameninţă cu nesemnarea contractelor de furnizare de servicii, ceea ce va însemna suportarea consultaţilor de la nivelul cabinetelor de medicină primară din buzunarul pacienţilor.
La rândul său, reprezentantul Casei a acuzat lipsa de dialog a mediclor de familie, fapt ce nu aduce, în opinia sa, niciun beneficiu nici medicilor şi nici pacienilor