Medicii infecţionişti atrag atenţia că a început sezonul căpuşelor
Medicul Ana Maria Iancu de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa spune că nu orice înţepătură de căpuşă poate duce la boli grave şi explică la ce anume ar trebui să fim atenţi.
Articol de Felicia Mocanu, 06 Aprilie 2024, 09:14
Medicii infecţionişti atrag atenţia că a început sezonul căpuşelor, cu cel puţin o lună mai devreme, pe fondul vremii călduroase.
Mai multe spitale din ţară au înregistrat deja o creştere rapidă a numărului de pacienţi muşcaţi de aceste insecte.
Medicii subliniază că este foarte important ca, după ce petrecem timp în aer liber, mai ales în zone cu vegetaţie, să ne verificăm cu atenţie. Aceasta în condiţiile în care, de obicei, muşcătura căpuşelor nu este dureroasă.
Medicul Ana Maria Iancu de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa precizează că nu orice înţepătură de căpuşă poate duce la boli grave şi explică la ce anume ar trebui să fim atenţi.
Ana Maria Iancu: Semnalul de alarmă este dat de apariția febrei după un interval de trei-cinci zile de la acest incident. Pacientul poate acuza cefalee, febră, frisoane, mialgii, simptome care sunt similare celor din viroze. Ulterior apare însă erupția cutanată caracteristică. Pacienții trebuie să se prezinte la medic după înţepătura de căpușă, deoarece există posibilitatea prevenției celor două boli pe care căpușele le pot transmite prin administrarea unei doze de antibiotic.
Înţepăturile de căpuşă pot fi evitate prin folosirea de spray-uri repelente şi prin purtarea unor bluze cu mânecă lungă, pantaloni lungi şi şosete înalte atunci când ieşim în zone cu iarbă.