Medicii de familie nemulţumiţi de condiţiile de finanţare
Aproximativ 70 % dintre medicii de familie din întreaga ţară au semnat până în prezent actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Ianuarie 2018, 07:19
Aproximativ 70 % dintre medicii de familie din întreaga ţară au semnat până în prezent actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, se arată într-un comunicat al Casei Naţionale.
Printre judeţele unde au semnat cei mai mulţi medici se numără Timiş, Constanţa, Mureş şi Braşov.
Există însă medici de familie nemulţumiţi de finanţare şi de condiţiile puse de CNAS şi care refuză în continuare să semneze documentele.
Reporter, Cristina Dumitrescu: "Medicii care nu aveau contract cu una dintre casele de asigurări de sănătate nu au putut prescrie reţete compensate, nu au putut acorda bilete de trimitere la medici specialişti sau de internare în spital, însă ei au încercat să îşi ajute pacienţii fie că i-au examinat pro bono, fie că au consultat doar pacienţii cu boli cronice sau handicap oro- gravidele şi au efectuat vaccinările.
Şi medicii care nu au semnat actele adiţionale, dar şi cei care au acceptat în cele din urmă să le semneze au reclamat finanţarea insuficientă, deşi anul acesta bugetul pentru medicina de familie a crescut cu 17 %, precum şi birocraţia excesivă şi au cerut ca pacienţilor să le fie garantat accesul la diverse servicii medicale.
Preşedintele Societăţii de Medicină a Familiei, dr Rodica Tănăsescu: "Majoritatea problemelor nu sunt clar rezolvate, nu există soluţii, există unele promisiuni, există tergiversări, există amânări.
În afară de finanţare sunt o mulţime de alte probleme care afectează până la urmă pacienţii."
Ce soluţii are un pacient al cărui medic de familie nu are contract în acest moment cu Casa de Asigurări de Sănătate ?
Iată precizările făcute pentru RRA de preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti, Cristina Călinoiu: "Un asigurat poate opta să se înscrie pe lista unui medic de familie pe care şi-l alege din cei care au semnat acest act adiţional, depune o cerere la cabinetul medicului, se validează înscrierea cu cardul naţional şi practic devine asigurat pe lista de capitaţie a unui alt medic de familie." "