Medicii de familie, "nemulţumiţi" de cardul de sănătate
Asociaţia profesională vasluiană a medicilor de familie semnalează costurile mari pe care membrii săi trebuie să le suporte odată cu introducerea sistemului informatic integrat şi a cardurilor de sănătate.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 24 Decembrie 2010, 15:18
Asociaţia profesională vasluiană semnalează costurile prea mari pe care membrii săi vor fi nevoiţi să le suporte odată cu introducerea sistemului informatic integrat şi a cardurilor de sănătate.
Medicii de familie se arată nemulţumiţi că sunt nevoiţi să facă cheltuieli prea mari pentru a intra în noul sistem.
Puşi să îşi doteze cabinetele medicale cu softuri speciale şi cititoare de carduri în valoare de aproape 3.000 de euro, medicii de familie vasluieni protestează.
Preşedinta asociaţiei care îi reprezintă, medicul Monica Elisei, susţine că cititoarele de carduri şi softurile aferente sunt achiziţii de lux şi cei mai mulţi dintre medicii de familie din judeţ nu şi le vor putea permite.
Mai mult, Monica Elisei crede că, prin volumul de muncă impus medicilor de familie prin completarea cardurilor de sănătate, orele dedicate completării documentelor vor fi incomparabil mai multe decât cele rezervate pacienţilor.
"Pentru un cabinet de medicină de familie ar trebui să fie o cheltuială pe care să şi-o poată permite. Problema este că noi avem atât de puţini bani încât nu ne permitem să ne dotăm cabinetele cu lucruri care sunt foarte necesare ca să ne desfăşurăm activitatea: un electrocardiograf, un ecograf, un microanalizor... astea sunt importante ca să ne putem practica profesia.
"Un cititor de carduri, sigur, ar fi necesar, dar este o cheltuială foarte mare şi este un lux pe care cabinetele nu şi-l vor putea permite. Noi niciodată nu ne-am temut de muncă, numai ca ea să fie plătită corespunzător. În al doilea rând, într-adevăr, este un volum uriaş de muncă pentru care nimeni nu va plăti", a spus Monica Elisei.
Preşedinta asociaţiei consideră că medicii de familie sunt desconsideraţi ca importanţă.
"Din păcate, din nou medicii de familie sunt desconsideraţi ca importanţă într-un sistem sanitar. În condiţiile în care noi suntem puşi să facem doar activitate birocratică, practic, tot ce am putea noi să facem pentru populaţie este mult-mult diminuat.
"Noi, dacă de dimineaţă până seara facem doar activităţi birocratice, hârtii, situaţii, introducem date în calculatoare, când ne mai ocupăm de pacienţi? Vreau să ştiu şi eu. Până la urmă, din cele şapte ore de muncă ale unui medic de familie cât, concret, noi vom putea acorda unui pacient?", a mai adăugat medicul Monica Elisei.