Medicii ar putea presta servicii private „și în spitalele publice în care lucrează”
Ministrul sănătății declară că doctorii şi pacienţii „nu vor fi îngrădiţi să acceseze sistemul public sau privat”.
Articol de Adriana Turea, 26 Aprilie 2024, 14:34
Normarea activităţii medicilor şi asistenţilor este necesară, mai ales în spitalele de primă linie, care rezolvă cazurile complicate, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
El preciza recent că va fi elaborat un punct de vedere legislativ referitor la relaţia medicilor şi pacienţilor cu sistemul public şi privat de sănătate.
Ministrul a menţionat că doctorii şi pacienţii nu vor fi îngrădiţi să acceseze sistemul public sau privat.
Alexandru Rafila a explicat, la "Gala Aniversară a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti - 90 de ani de tradiţie şi excelenţă", că sunt ţări din Europa în care medicii pot oferi servicii medicale în sistem privat chiar în spitalele publice în care lucrează.
Alexandru Rafila: Ceea ce știu și sunt exemple în Franța, în Belgia, în multe alte țări, există și situația în care medicii care lucrează într-un anumit spital, după încheierea programului de lucru, pot să presteze în cadrul aceluiași spital servicii private. Ei primesc o parte din bani, spitalul primește o parte din bani, se poate și dezvolta. Asta este un sistem care este doar opțional pentru cei care nu vor să stea pe o listă de așteptare sau care au o anumită preferință pentru un anumit medic. Există o mențiune în Strategia națională de sănătate privind un astfel de pilot, care ar putea să /.../ la un moment dat. Știu că au fost multe discuții în spațiul public apropo de acest proiect. Sigur, totul e posibil. Important este să dorim să ne așezăm cu bună-credință la masă și să vedem care dintre sisteme sunt mai avantajoase pentru accesul sau îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate. Beneficiul ar fi că sunt persoane care, în loc să apeleze la un spital privat, apelează la un numit medic care își continuă activitatea după încheierea programului într-un spital public.
De asemenea, se doreşte scăderea cheltuielilor suportate de pacienţi, acestea fiind de 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate.