Medicii ar putea fi plătiţi în viiitor în funcţie de performanţă
Medicii români ar putea fi plătiţi în viiitor în funcţie de criterii de performanţă şi nu ca simpli bugetari, potrivit unui proiect al ministerului sănătăţii.
Articol de Adriana Turea, 02 Aprilie 2013, 14:35
Medicii români ar putea fi plătiţi în viiitor în funcţie de criterii de performanţă şi nu ca simpli bugetari.
Aceasta este intenţia ministerului sănătăţii, care a oferit astăzi noi detalii despre un proiect de lege în acest sens.
Ministrul sănătăţii a vorbit în premieră şi despre o serie de termene ale aplicării proiectului.
Oprirea migraţiei medicilor este obiectivul vizat.
Tot astăzi a fost lansată o campanie care îşi propune să crească numărul de personal medical din România.
Peste 14.000 de doctori au părăsit ţara din 2007 până în prezent.
România are o rată a migraţiei în rândul medicilor de 9%, în timp ce media europeană este de doar 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor.
Este doar unul dintre motivele pentru care ministrul sănătăţii vrea să schimbe felul în care sunt plătiţi medicii şi asistenţii în ţara noastră.
"Să facem un sistem prin care competenţa şi profesionalismul şi performanţa medicului să fie criteriile fundamentale prin care ei să fie plătiţi.
"Probabil că, aşa cum ne-am propus, la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, să avem forma finală care să poată să fie supusă dezbaterii publice şi mai departe să trecem la judecata, să spunem, în societatea românească a unui asemenea proiect de lege", a precizat Eugen Nicolăescu.
Perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare.
65% dintre studenţii la medicină intenţionează să plece din România
Studiile arată că aparoape 65% dintre studenţii la medicină din ţară intenţionează să plece din România, după terminarea facultăţii.
Motivele invocate ţin de ceea ce tinerii numesc lipsa respectului pentru profesie, dificultăţile financiare şi lipsa oportunităţilor de perfecţionare.
Oprirea exodului medicilor este şi obiectivul campaniei lansate astăzi de Consiluiul Investitorilor Străini cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.
Pornind de la nevoia medicilor de a fi recunoscuţi şi respectaţi ca profesionişti, un prim proiect constă în prezentarea pe site-ul campaniei a unor poveşti de viaţă ale tinerilor medici care au acceptat provocările sistemului sanitar românesc.
Un alt proiect va oferi cursuri de etică în rândul cadrelor medicale.
Obiectivul final al campaniei este creşterea numărului de medici români de la 2,4 la 1.000 de locuitori, cât este în prezent, la 2,6 până în 2015.