Medicamentele ieftine "ar putea să dispară"
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Dragoş Damian susţine că, în ultimii ani, 1,5 milioane de preparate ieftine au dispărut din farmacii.
Articol de Adriana Turea, 05 Iulie 2011, 19:47
Medicamentele ieftine ar putea să dispară de pe piaţă în favoarea celor scumpe dacă ministerul sănătăţii va insista să scadă cu 15 procente preţurile la producător, susţine preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Dragoş Damian.
Dragoş Damian mai spune că, din cauza supraaglomerării din sănătate, în ultimii ani, 1,5 milioane de preparate ieftine au dispărut din farmacii.
Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România afirmă că genericele, adică medicamentele care sunt fabricate după reţeta celor originale, sunt o alternativă pentru echilibrarea financiară a nevoilor din sistemul sanitar românesc, pentru că în preţul acestor medicamente nu se mai regăseşte costul cercetării şi sunt mai ieftine decât medicamentele originale, dar au aceeaşi compoziţie şi eficienţă.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice susţine că introducerea lor în schemele terapeutice ar aduce o economie anuală de 100 de milioane de lei şi, implicit, un număr mai mare de pacienţi ar putea avea acces la tratament, nu cum este în prezent.
"În primul rând că există un acces la servicii medicale extrem de slab în localităţile cu populaţie sub 50 de mii de locuitori. Nu mai vorbesc de comune, sate, cătune, unde de fapt nu există serviciu medical.
"Indiferent ce tip de farmacii am pune în aceste localităţi, nu vor exista medici care să prescrie acele medicamente în aceste localităţi, iar acei pacienţi care au nevoie de sprijin medical nu pot să facă altceva decât să meargă zeci, sute de kilometri până la primul spital, unde costul cu medicamentele va creşte şi mai mult, pentru că la el se adaugă tratamentul spitalicesc, care este extrem de scump", a declarat Dragoş Damian.
Acesta precizează că recentele soluţii ale autorităţilor de scădere a preţului de decontare a medicamentelor folosite în programele naţionale sau aplicarea unei taxe pe veniturile companiilor de medicamente generice nu vor avea ca rezultat o economie la bugetul sănătăţii.
Care sunt soluţiile?
Securizarea prin garanţii de stat a creanţelor din 2010, pentru că nu ştim dacă vom încasa aceşti bani, şi aprobarea finanţării, în 2011-2012, pentru medicamente cu câte 20 de miliarde de lei pe an, introducerea pachetului bazal, introducerea cardului de sănătate, potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice.
"După cum vedeţi, astea sunt lucruri care trebuie făcute imediat dacă se doreşte reformarea sistemului. Exceptând pachetul bazal, toate celelalte servicii... trebuie să se stabilească costul lor în baza unei reguli simple de cerere şi ofertă", spune Dragoş Damian.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice susţine că revizuirea legislaţiei sanitare a rămas foarte mult în urmă şi că un lucru extrem de important este aprobarea Strategiei Naţionale a Medicamentelor.
Dragoş Damian a adăugat că actualizarea listei de medicamente compensate, introducerea pe scară largă a Registrului unic al pacienţilor şi modificarea legislaţiei pentru atragerea specialiştilor în mediul rural sunt alte măsuri pe care autorităţile ar trebui să le ia pentru un plus de stabilitate a sistemului sanitar pe termen scurt şi mediu.