Medicamentele, achiziţionate în sistem centralizat de la 1 iulie
Secretarul de stat în ministerul sănătăţii Raed Arafat spune că achiziţiile centralizate duc la scăderea preţurilor şi permit actualizarea mai rapidă a listelor de medicamente.
Articol de Marilena Frâncu, 01 Martie 2013, 19:00
De la 1 iulie, spitalele vor achiziţiona medicamentele şi materialele sanitare în baza planului de achiziţii centralizate propus de ministerul sănătăţii.
Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii precizează că măsura va avea beneficii importante, printre care şi scăderea semnificativă a preţurilor, lucru explicat astăzi şi de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Volumul mic de medicamente şi materiale sanitare contractate anual în cele peste 400 de spitale au creat diferenţe majore între preţurile de achiziţie, a declarat secretarul de stat în ministerul sănătăţii Raed Arafat.
"Mănuşile chirurgicale sterile, de la 0,14 lei şi ajung până la 7,72 de lei perechea. Canule intravenoase pe care le folosim pentru perfuzii, de la 0,56 în medie la un spital la 5,27 de lei.
"Sonde de intubaţie, de la 0,24 de lei sonda în medie şi până la 85 sau 100 de lei sonda", a explicat Raed Arafat.
Achiziţiile centralizate vor duce la scăderea preţurilor şi vor permite actualizarea mai rapidă a listelor de medicamente cu unele cost-eficiente.
Retragerea unui furnizor de pe piaţă ar putea crea blocaje, însă problema va fi rezolvată prin existenţa unor furnizori de rezervă.
"Acest lucru există prevăzut în lege cum se poate şi chiar este una din recomandări, că să avem cel puţin încă un furnizor de back-up, să fie contractat şi să fie în aşteptare în caz că se întâmplă ceva, că primul furnizor nu poate livra.
"Deci există toate aceste aspecte, care se aplică pe medicamente şi se aplică, poate, pe anumite materiale sanitare", a afirmat Raed Arafat.
Achiziţiile centralizate vor aduce economii la buget, ce vor fi reinvestite, ceea ce va însemna tratament pentru un număr mai mare de bolnavi.