Mecanismul European de Stabilitate a intrat în vigoare
Mecanismul European de Stabilitate este un fond permanent din care vor fi acordate împrumuturi ţărilor cu probleme financiare din zona euro.
09 Octombrie 2012, 07:26
Luni a intrat în vigoare Mecanismul European de Stabilitate.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a acordat imediat cel mai bun rating posibil, triplu A cu perspectivă stabilă, ceea ce înseamnă că mecanismul va putea să se împrumute la cele mai bune dobânzi.
Miniştrii de finanţe ai zonei euro şi-au început întâlnirea cu reuniunea inaugurală a Mecanismului European de Stabilitate, care înlocuieşte vechiul fond temporar al zonei euro.
Mecanismul European de Stabilitate este un fond permanent din care vor fi acordate împrumuturi ţărilor cu probleme financiare din zona euro.
Mecanismul permanent a preluat de la fondul temporar programele de împrumut pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, ca şi pe cel pentru băncile spaniole.
Directorul general al mecansimului permanent este germanul Klaus Regling, cel care a administrat până acum şi fondul temporar al zonei euro.
"De astăzi, Mecanismul Permanent de Stabilitate este complet operaţional. Are o capacitate de două sute de miliarde de euro, ce va creşte până la cinci sute de miliarde de euro în următoarele 18 luni. În plus, vom avea 192 de miliarde de euro ce sunt împrumutaţi de fondul temporar pentru Iranda, Portugalia şi Grecia", a anunţat directorul general al mecanismului.
Prima reuniune a Consiliului guvernatorilor mecansimului a fost condusă de preşedintele acestui consiliu şi al Eurogroup, Jean-Claude Juncker, pentru care ziua de luni are semnificatia unui moment istoric.
"Lansarea Mecanismului european de stabilitate reprezintă o etapă istorică în definirea viitorului Uniunii Monetare. Zona euro este acum dotată cu un mecanism de protecţie permanent şi eficient, care este o componentă crucială în strategia noastră generală menită să asigure stabilitatea financiară a zonei euro", a declarat Jean-Claude Juncker.
Măsurile anunţate de Spania, satisfăcătoare
În scurta conferinţă de presă ce a urmat lansării Mecanismului de Stabilitate, preşedintele Juncker a refuzat să facă prea multe comentarii referitoare la situaţia Spaniei, unul dintre subiectele de pe agenda discuţiilor.
El a spus doar că este satisfăcut de măsurile anunţate recent de Spania, prezentate miniştrilor zonei euro de omologul lor spaniol, însă preşedintele Juncker a fost de părere că nu miniştrii statelor membre vor sfătui Spania dacă trebuie să ceară sau nu un împrumut de la zona euro.
Un alt subiect important de discuţie este situaţia Greciei, care a anunţat că ar putea intra în incapacitate de plată până la sfârşitul lunii noiembrie.
Drept urmare, speră într-o decizie rapidă pentru eliberarea unei noi tranşe, de 31,5 miliarde de euro.
Un înalt responsabil european a declarat însă că o decizie referitoare la această nouă tranşă de împrumut pentru Grecia nu este aşteptată nici la reuniunea şefilor de stat şi de guvern europeni de la sfârşitul săptâmânii viitoare.