Materialele de propagandă electorală trebuie înlăturate până sâmbătă dimineața, ora 7
Apel matinal - invitat: Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente. Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrn
Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 22 Noiembrie 2024, 09:41
Campania electorală pentru alegerea președintelui României se încheie mâine, la ora 7 dimineață, iar toți competitorii politici care au materiale de propagandă electorală afișate sau în mediul virtual au obligația să le îndepărteze sau să le șteargă. Pentru alegerile prezidențiale au fost organizate 18.968 de secții de votare la nivel național și 950 de secții în străinătate.
Da, în străinătate se votează deja. Au fost tipărite aproximativ 19 milioane de buletine de vot, care au ajuns la prefecturi și urmează să fie distribuite în secțiile de votare, împreună cu ștampilele, procesele verbale și toate materialele necesare. Până la data limită au fost primite peste 6.500 de solicitări de vot prin corespondență. Dar aflăm ultimele detalii de la invitatul 'Apelului matinal', președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Grebla. Bună dimineața.
Bună dimineața.
Sunt finalizate toate, dar toate pregătirile pentru ziua votului? Ultima oară când ne-am auzit, mai erau ceva dificultăți legate de referendumul din București.
Au fost depășite și acele dificultăți pentru ca și referendum în municipiul București să se desfășoare duminică, începând cu ora 7, în toate secțiile, cele aproape 1.300 de secții de votare din București, astfel încât în toate cele aproximativ nouăsprezece mii de secții de votare din țară votul să înceapă în absolut toate la ora 7 dimineață fix.
Ce trebuie să știe candidații? Care sunt regulile care trebuie respectate mâine, înaintea desfășurării procesului electoral, dar, evident, și în timpul votării.
Candidații trebuie să știe, și staff-urile şi partidele, alianțele ș.a.m.d. care îi susțin, trebuie să știe că toate materialele de propagandă electorală mâine la ora 7, până mâine la ora 7, poimâine la ora 7 trebuiesc îndepărtate. Până sâmbătă, repet ora 7 trebuiesc îndepărtate, respectiv șterse din mediul online; și, din această cauză, sâmbătă și în toată ziua de duminică orice fel de campanie pentru alegerea președintelui este interzisă.
Mai trebuie să punctăm două lucruri apropo de doi dintre candidați, am auzit cu toții anunțul verbal a lui Ludovic Orban, de exemplu. Ce influență are retragerea unui candidat din competiția electorală și cum se va reflecta acest lucru pe buletinele de vot?
Probabil, retragerea unui candidat, după ce perioada în care putea să se retragă s-a epuizat, după tipărirea buletinelor de vot, probabil produce consecințe sau ceva consecințe politice, electorale. Însă, din punct de vedere al desfășurării procesului electoral, aceasta nu are niciun fel de semnificație. Deci el rămâne, acei candidați care pe retrag, rămân înscriși pe buletinul de vot. Vor fi voturile numărate, iar voturile că aparținând acestora vor fi contorizate în dreptul acelui candidat. Ele după aia rămân doar ca dată statistică în dreptul acelui candidat niciun alt candidat nu poate să profite sau să fie dezavantajat de voturile care le-a obținut candidatul care s-a retras. Mai bine zis, ele vor fi doar pentru date statistice trecute la rezultatul final al votului, fără însă să aibă niciun fel de consecință în planul alegerilor.
Asta pentru că numele lor au rămas, evident, pe buletinele de vot care s-au tipărit. De exemplu, acum sunt 4.352 de români care au votat în străinătate. S-ar putea ca unul dintre ei să-l fi votat pe domnul Orban, nu?
Da, este posibil să fi votat pe un candidat care între timp s-a retras. Din păcate, votul acelui alegător va fi trecut în dreptul candidatului retras, practic nu va folosi la nimic votul pe care l-a exercitat acel alegător care a ales un candidat care la data respectivă era un candidat valabil înscris în cursa prezidențială, dar ulterior s-a retras. Asta poate avea consecințe politice, să fie supărat alegătorul respectiv pe candidatul care intempestiv se retrage.
De asemenea, Biroul Electoral Central a decis, în urma unei sesizări primite, că prezidențiabilul independent Călin Georgescu trebuie să șteargă postările electorale din mediul online care nu conțin codul de identificare primit de la Autoritatea Electorală. Ce înseamnă că aceste postări nu au cod de identificare?
Este o prevedere legală, tocmai pentru a urmări trasabilitatea materialelor de propagandă în mediul online sau afișele ș.a.m.d. Toate trebuie să aibă inscripționate un anume cod care este oferit de Autoritatea Electorală Permanentă mandatarului financiar al competitorului electoral. Lipsa unui astfel de cod de pe un material de propagandă electorală înseamnă că acela este realizat, distribuit ș.a.m.d. în condiții care nu sunt prevăzute de lege, motiv pentru care Biroul Electoral Central, sesizat cu acest lucru, a hotărât ca să fie îndepărtate din mediul virtual, pentru că era vorba de niște spoturi distribuite pe niște rețele sociale - Meta, Tiktok, Facebook - și ele au fost îndepărtate de pe aceste rețele de socializare. Nu numai cu acest candidat s-a întâmplat acest lucru. Au fost mai multe decizii atât ale Birourilor Electorale Județene cât și a Biroului Electoral Central de îndepărtare a unor materiale fie afişe, fie în mediul virtual.
Dar putem spune că sunt pagini fantomă care fac propagandă electorală?
Este greu de crezut. Dacă sunt pagini fantomă și au fost îndepărtate din mediul virtual, înseamnă că nimeni nu este păgubit, dezavantajat de acest lucru. Dacă sunt comandate de competitorul respectiv, acela a încălcat legea și sancțiunea este, printre altele, îndepărtarea materialelor. E greu de crezut că cineva cheltuiește bani pe ascuns fără să aibă o comandă din partea unui competitor politic.
Domnule președinte, care este este situația votului prin corespondență?
Anul acesta la votul prin corespondență pentru președinte și-au manifestat aproximativ 6.500 de români cu domiciliu sau reședința în străinătate dorința. Au primit plicurile conținând buletinul de vot și toate celelalte materiale necesare exercitării votului prin corespondență. Am primit până ieri aproximativ 4.000 de buletine de vot, de plicuri conținând buletinul de vot. Probabil mai e timp și astăzi să primim aceste plicuri. Ele vor fi deschise duminică la ora 21 și se vor cuantifica în dreptul competitorului pe care l-a ales alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate.
Mulțumim pentru toate aceste precizări.
Aş vrea să vă mai dau o scurtă precizare. Deci pentru prima dată Autoritatea Electorală Permanentă, printr-un soft realizat la solicitarea noastră, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, vom afișa în timp real rezultatele votului imediat ce acesta va fi fost terminat în fiecare secție de votare. Automat fotografia procesului-verbal încheiat în secția de votare, proces-verbal care va consemna rezultatul votului în secția respectivă semnat de către toți membrii biroului secției de votare va fi fotografiat și afișat instantaneu pe site-ul Autorității Electorale Permanente și apoi va fi afișat rezultatul. Repet, după ce voturile vor fi fost numărate în fiecare secție de votare, afișăm rezultatele parțiale în timp real. După ce aceste rezultate din secțiile de votare vor fi validate de Birourile Electorale Județene, asta înseamnă o oră, două diferență, vor fi afișate pe site-ul Autorității și al Biroului Electoral Central și rezultatele parțiale, iar apoi rezultatele finale ale votului pentru alegerea președintelui.
4.355 de votanți în acest moment; 128 dintre ei pe listele suplimentare.
Mulțumim pentru prezența la 'Apel matinal'.