Măsurile guvernului în cazul unui Brexit fără acord
Interviu în exclusivitate cu ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba.
Articol de Carmen Gavrilă, 27 Martie 2019, 19:26
Romania a stabilit deja o serie de masuri, la nivel bilateral, cu Marea Britanie pentru protejarea drepturilor romanilor din Regatul Unit, in cazul unui Brexit fara acord cu UE, a declarat in exclusivitate pentru Radio Romania Actualitati, ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, la Strasbourg, la sesiunea plenara a Parlamentului European.
Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a transmis Parlamentului European determinarea președinției României de a sprijini eforturile de identificare a unei soluții care să ducă la mai multă claritate în procesul Brexit.
Carmen Gavrilă l-a intervievat că ambasadorul George Ciamba.
Reporter: În ce punct suntem acum şi ce aţi comunicat cu europarlamentarii pe această temă?
George Ciamba: Marşului celui un milion de cetăţeni britanici, petiţia celor şase milioane demosntrează că orice fel de opţiune este încă pe masă. Practic, discuţia a fost foarte puţin amânată, din 29 martie până în 12 aprilie. De data asta va fi o discuție mult mai esențială, pentru că se referă dacă organizăm sau nu alegeri pe teritoriul Marii Britanii și cu consecința evidentă vizavi de prelungirea care poate fi acordată. Am discutat ce vom face în perioada următoare și ceea ce va face președinția română fie ca va fi vorba de a vă pune la dispoziția Consiliului European și la dispoziția Comisiei instrumentul care îl avem - mă refer aici la Consiliul Afaceri Generale, Articolul 50, care este exercițiul de bază al statelor membre în formatul 27, vizavi de orice fel de lucru care vine de la Londra și care este important să fie pregătit pentru a sprijini o mai buna claritate din partea guvernului britanic. Președinția română avut un rol esențial în pregătirea măsurii de contingență. De asemenea, nu înseamnă că nu ne-am pregătit în plan național și într-o discuţie bilaterală cu Marea Britanie, astfel încât să găsim formula care să protejeze în orice situație drepturile cetățenilor români din Marea Britanie și bineînţeles să protejeze drepturile cetățenilor britanici din Uniunea Europeană. Chiar și în cazul a ieșirii fără acord, asigurările pe care le-am primit și asigurările pe care le-am dat ne fac să credem că drepturile lor vor fi păstrate și protejate la nivelul la care le au acum.
Reporter: În ce stadiu mai suntem cu negocierile pe viitorul buget al Uniunii Europene?
George Ciamba: Eu cred că avansăm. Progrese am făcut pe o mare parte din prgramele sectoriale. Ne aşteptăm în continuare şă facem progrese. Există o discuție și vizavi de care va fi valoarea juridică a ceea ce numim noi înțelegere comună între Consiliul și Parlamentul European. Sunt convins că aceste lucrurri vor fi păstarte, pentru că orice lucru e negociat nimeni nu va dori să-l renegocieze. Noi sperăm să închidem cât mai multe din cele 37 de la abordări sectoriale și deja am închis un număr important. Noi ne-am luat obligația ca la Cosniliul European din iunie să venim și cu o formulă de poziție de negociere. Problemele cele mai mari vor veni, bineînțeles, întotdeauna în diviziunea între contributor și cei care primesc fonduri și cifrele care le vrem alocate. Avem viziuni foarte diferite dinspre Parlamentul European, dinspre Comisie și dinspre ţările membre. Unele țări membre ştiţi prea bine că militează pentru o reducere drastică sau o limitare drastică a contribuțiilor la viitorul buget al Uniunii Europene.
Ministrul Ciamba a mai spus ca in ce priveste regulamentele din pachetul privind mobilitatea, al caror vot a fost amanat, mai este timp pentru adoptarea de modificari dar ca presedintia romana a Consiliului UE, desi doreste sa incheie cat mai multe dosare, nu vrea sa faca acest lucru oricum.