Măsurile fiscale ”nu vor aduce niciun prejudiciu Primăriei Capitalei”
Opoziția afirmă însă că primăriile de sector și cea generală vor putea pierde ”sute de milioane de euro”.
Articol de Radiojurnal, 12 Noiembrie 2017, 15:43
Măsurile fiscale adoptate de Guvernul României nu vor aduce niciun prejudiciu Primăriei Capitalei şi nici bucureştenilor, scria, azi, primarul general Gabriela Firea într-o postare pe internet.
Ea susţine că toate proiectele de infrastructură începute vor fi finalizate la termen şi, totodată, vor demara altele noi: parcări, poduri şi pasaje, sală polivalentă şi de concerte, locuinţe pentru tineri şi cazuri sociale, piste de biciclete, săli de sport şi bazine.
"Suma care nu se va mai încasa va fi recuperată integral prin creşterea procentului din cotele defalcate şi echilibrări bugetare, aşa cum am stabilit împreună cu premierul şi ministrul de finanţe", declară edilul-şef al Capitalei, care îi acuză pe reprezentanţii opoziţiei din Consiliul General al Municipiului Bucureşti că răspândesc informaţii "mincinoase şi ipocrite".
Gabriela Firea spunea, însă, la începutul acestei săptămâni, că modificările aduse Codului fiscal reprezintă "o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile", deoarece vor fi mai puţini bani la buget pentru investiţii.
De cealaltă parte, Ciprian Ciucu, vicepreşedinte al PNL şi consilier în cadrul Primăriei Capitalei, susține că bugetele Primăriei Capitalei, dar şi ale primăriilor de sector vor fi reduse în 2018 din cauza modificărilor la Codul fiscal.
Aceasta, împreună cu primăriile de sector, vor pierde 440 de milioane de euro, calculează Ciprian Ciucu. El afirmă că există un scenariu optimist, în care sumele alocate primăriilor vor creşte doar dacă se vor face încasări mai mari la buget din impozite, dar şi un scenariu pesimist.
Ciprian Ciucu: În scenariul pesimist, scăderea va fi şi mai mare, adică dacă se păstrează actualul brut şi va scădea venitul supus impozitării, veniturile la nivelul Bucureştiului vor fi mai mici cu aproximativ 616.519.000 euro. Asta înseamnă aproximativ 28% din venitul Bucureştiului. Sectorul care va pierde cel mai mult este sectorul 1, scăderea va fi mai mică cu aproximativ 62 de milioane de euro, respectiv 23%.