Măsuri privind siguranţa alimentară, înainte de sărbători
Medicii recomandă populaţiei să nu cumpere produse fără să citească eticheta ţi fără să se asigure că acestea au fost verificate.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 03 Decembrie 2013, 14:30
Carnea comercializată pentru sărbători este controlată atent de autorităţi, care sfătuiesc pe oameni să nu cumpere produse neverificate şi să citească etichetele.
Specialiştii sanitar-veterinari precizează că târgurile şi pieţele vor fi supravegheate, în această perioadă, cu grijă. În judeţul Sălaj au fost prezentate azi măsurile şi problemele privind siguranţa alimentară.
Nu consumaţi carne şi preparate din carne care nu sunt verificate sanitar-veterinar - este îndemnul făcut de autorităţile medicale sălăjene, odată cu începerea sezonului tăierilor tradiţionale de animale, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de trichineloză.
"Carnea trebuie să fie controlată santiar-veterinar şi se va marca cu o ştampilă rotundă, care este cu codul judeţului, codul unităţii şi, în partea de jos, va fi marca "Controlat sanitar-veterinar", spune doctorul Mircea Martin.
Doina Rednic, comisar în protecţia consumatorilor, sfătuieşte populaţia să nu cumpere produse fără ca înainte să citească eticheta.
"Trebuie să citim eticheta. Trebuie să ştim că orice produs care este pus pe piaţă este însoţit de o etichetă. Practic, este acea carte de indentitate a produsului, pe o etichetă banală.
"Dacă noi o să citim cu atenţie, o să vedem că ne oferă foarte multe informaţii", spune Doina Rednic.
Toate târgurile şi pieţele alimentare vor fi supravegheate de inspectori santiari-veterinari, populaţia fiind sfătuită să nu cumpere animale sau produse din carne fără a fi însoţite de documente care să ateste calitatea şi efectuarea examenelor trichineloscopice.