Măsuri pentru limitarea răspândirii virusului pestei porcine africane
Înmulţirea focarelor de pestă porcină africană determină autorităţile să ia măsuri pentru limitarea răspândirii virusului.
Articol de Adriana Leu, 22 Iulie 2019, 21:01
Înmulţirea focarelor de pestă porcină africană determină autorităţile să ia măsuri pentru limitarea răspândirii virusului.
În judeţul Olt, eutanasierea porcilor din localitatea Cilieni continuă şi zilele acestea, după ce săptămâna trecută au fost omorâte peste 300 de animale.
Recensământul specialiştilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a arătat că pe raza comunei Cilieni, înainte de izbucnirea focarelor de pestă porcină africană, erau înregistraţi 780 de porci.
Probleme sunt şi în judeţul Prahova, unde au fost confirmate trei noi focare, numărul acestora ajungând acum la 26, pe raza a cinci comune.
Numărul cazurilor de pestă porcină africană este în creştere, focare noi au fost confirmate în ultimele zile în mai multe judeţe, printre care Dolj, Dâmboviţa, Galaţi şi Ialomiţa.
Fermierii sunt despăgubiţi de stat pentru porcii sacrificaţi, iar autorităţile continuă să facă apel la populaţie să respecte indicaţiile specialiştilor sanitar-veterinari pentru a evita răspândirea virusului.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru animalele care se îmbolnăvesc.
Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici şi mistreţii.