Măsuri pentru evitarea apariției unor focare de pestă porcină
Pentru a opri constituirea unor focare de pestă porcină africană în România, a fost necesară modificarea unor acte normative - a explicat ministrul agriculturii, Petre Daea.
Articol de Ioan Suciu, 31 August 2017, 19:15
Pentru a opri constituirea unor focare de pestă porcină africană în România, a fost necesară modificarea unor acte normative - a explicat ministrul agriculturii, Petre Daea, aflat astăzi în vizită în judeţul Arad.
Primul şi singurul focar din România a fost confirmat, la începutul lunii, într-o gospodărie de la periferia municipiului Satu-Mare, şi a fost eradicat.
Petre Daea: "Sunt măsuri pe care le-am luat în vederea punerii sub control, cât putem, a factorilor care pot deveni vectorii pentru acest virus extrem de greu care nu are leac și care trebuie să îl stopăm acolo unde intervenția umană este în stare. Iar noi, la această dată, am luat măsurile cuvenite pentru a proteja, pe de-o parte, frontiera, pentru a introduce regulile respective și evidente, modificarea unor acte normative în așa fel încât să ne înlesnească atitudinea mai agresivă, o atitudine controlată, dar mai agresivă pentru a nu prolifera o asemenea boală în România".
Amintim că, acum două zile, Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a aprobat un proiect de lege potrivit căruia cota şi perioada de vânare a porcilor mistreţi vor fi extinse pentru zonele României aflate la frontieră cu ţări în care există focare de pestă porcină africană.
Autorităţile au explicat că porcul mistreţ este principalul transmiţător al virusului care afectează, deja, Ucraina vecină.
Pesta porcină africană este o boală contagioasă incurabilă, care afectează atât porcii domestici, cât şi mistreţii, şi împotriva căreia nu există vaccin.