Măsuri pentru eliminarea birocraţiei în achiziţiile publice
Deciziile reprezintă un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii şi se înlătură motivele care duceau la întârzieri, a explicat vicepremierul Sorin Grindeanu.
Articol de Cătălin Purcaru, 19 Martie 2022, 10:12
Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a elimina birocraţia în achiziţiile publice, dar şi pentru a contribui la respectarea contractelor de către companii.
Deciziile reprezintă un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii şi se înlătură motivele care duceau la întârzieri, a explicat vicepremierul Sorin Grindeanu.
Se introduce obligația de a ajusta prețurile pentru contractele cu o durată mai mare de şase luni, în funcție de evoluția prețurilor pe piață, astfel încât să nu mai existe riscul blocării în faza de implementare.
În ceea ce privește contestațiile, autoritatea va reține în mod obligatoriu cauţiunile firmelor care pierd.
Totodată, se vor emite certificate așa-zise de bună purtare privind stadiul de derulare al fiecărui proiect din trei în trei luni.
În cazul în care lucrurile nu avansează, constructorii vor fi notificați doar de trei ori înainte de rezilierea contractelor.
Antreprenorul notificat negativ cu un astfel de certificat nu va mai putea câștiga licitații dacă participă în perioada în care deja are un contract în derulare care întârzie.
O altă modificare se referă la faptul că beneficiarii contractelor vor putea să plătească în mod direct subcontractorii și furnizorii.
Vicepremierul și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că era nevoie de o reașezare a cadrului legislativ, în special pentru dezvoltarea infrastructurii din România.
Sorin Grindeanu: Până acum, 80% din timpul alocat unui proiect era consumat de birocrație, iar dacă, spre exemplu, reziliai un contract, era nevoie de aproximativ doi ani pentru a relua proiectul. Prin aceste măsuri pe care le-am adoptat consider că au fost înlăturate o bună parte din principalele motive pentru întârzierea și blocarea proiectelor.