Măsuri noi de austeritate în Memorandumul cu CE
Memorandumul suplimentar de întelegere între guvernul României şi Comisa Europeană prevede impozitarea tichetelor de masă, a dobânzilor bancare dar şi reducerea numărului de spitale.
Articol de Ioana Dogaru, 10 Mai 2010, 19:36
În Memorandumul suplimentar de întelegere între guvernul României şi Comisa Europeană se arată că nu doar salariile vor scădea cu 25% de la 1 iunie, ci şi "sporurile şi alte plăţi de natură salarială".
Pe lângă măsurile de austeritate anunţate anterior, în Memoradumul suplimentar apar prevederi noi precum extinderea bazei de impozitare asupra tichetelor de masă, veniturilor din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare, informează Rompres.
O altă surpiză prevăzută în Memorandumul suplimentar constă în eliminarea scutirilor pentru programatori.
De asemenea, pensionările anticipate vor îngheţa de la 1 iunie până la apariţia legii de reformă a sistemului de pensii, iar pensiile noi de invaliditate vor fi acordate numai dacă au fost în prealabil aprobate de echipele de evaluare medicale din Ministerul Muncii.
UE cere ca fondul de salarii pe 2011 să nu depăşească 39 de miliarde de lei şi arată că "acest obiectiv va fi realizat prin reducerea numărului total de angajaţi în sectorul public".
Arieratele vor fi reduse cu 2,5 % trimestrial de către fiecare dintre cele zece companii de stat cu pierderi, începând din trimetrul al 3-lea din 2010.
Conform Memorandumului suplimentar de înţelegere cu Comisia Europeană, guvernul României va trebui să ia măsuri concrete pentru privatizarea sau închiderea SC Termoelectrica şi privatizarea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar CFR Marfa S.A..
Uniunea Europeană mai cere "raţionalizarea" numărului de spitale şi şcoli şi adoptarea, în termen de 30 de zile, a unui acord multianual de performanţă între Ministerul Transporturilor şi agenţiile de implementare.
În domeniul sanitar, Memorandumul suplimentar prevede introducerea sistemului de coplată pentru serviciile medicale şi cere introducerea unui plafon pentru scutirile de la obligaţia de a efectua aceste plăţi.
În proiectul scrisorii de intenţie privind acordul cu FMI, care urmează să fie adoptată în şedinţa de guvern de miercuri, executivul se angajează să reducă numărul paturilor de spital cu 9.200 şi să nu elibereze noi autorizaţii de funcţionare celor mai deficitare 150 de unităţi spitaliceşti din ţară.