Măsuri "mai aspre la bacalaureat" împotriva fraudării
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, promite măsuri stricte de supraveghere a candidaţilor pentru a elimina orice încercare de fraudare a bacalaureatului. Candidaţii se pot înscrie până vineri.
Articol de Ioana Stătescu, 24 Mai 2011, 15:57
Ministrul educaţiei reia avertismentele cu privire la riscurile pe care şi le asumă cei care intenţionează să copieze la examenele de bacalaureat.
În acest an, Daniel Funeriu promite măsuri stricte de supraveghere a candidaţilor pentru a elimina orice încercare de fraudare a bacalaureatului.
Cel mai puternic semnal de reformă este să avem toleranţă zero faţă de fraudă, a subliniat ministrul educaţiei Daniel Funeriu.
În vederea îndeplinirii acestui obiectiv ministru are în vedere măsuri stricte care vor duce la eliminarea oricărei tentative de fraudare.
Printre acestea se numără dotarea în număr mai mare a sălilor de examen cu camere de luat vederi, accesul ONG-urilor acreditate de Inspectoratul Şcolar Judeţean la tot ceea ce ţine de supravegherea examenului, precum şi sporirea sancţiunilor referitoare la cei care au fraudat.
"Au fost întărite şi au fost ridicate la un nivel sporit sancţiunile referitoare la cei care au fraudat.
"Este vorba de interdicţia de a da bacalaureatul următoarele două sesiuni pentru cei care au fost prinşi fraudând, evident pe lângă eliminarea din examen", a spus Daniel Funeriu.
Candidaţii la examenul de bacalaureat se mai pot înscrie pentru prima sesiune din acest an până vineri.
Măsuri mai aspre şi în învăţământul superior
Măsuri suplimentare de siguranţă vor fi aplicate şi în învăţământul superior, unde, în urma intrării în vigoare a Legii educaţiei, au fost numite comisiile naţionale de atestare a diplomelor şi titlurilor universitare.
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a prezentat marţi primul bilanţ al acestor comisii.
"Vechea comisie CNATDCU a respins nouă teze de doctorat. Anul acesta, noua comisie CNATDCU a respins, până în prezent, 38 de teze de doctorat.
"De asemenea, vechea comisie CNATDCU de anul trecut a validat, din 265 de dosare de posibili conducători de doctorat, undeva înspre 80%.
"Noua comisie CNATDCU, din 120 de dosare, a validat 62, deci, undeva înspre 50%. Aşadar, vedem primele efecte, care sunt acelea de exigenţă sporită", a declarat Daniel Funeriu.
O noutate faţă de anul acesta o constituie şi prelungirea vacanţei de iarnă cu o săptămână precum şi dispariţia vacanţei intersemestriale; vacanţa de primăvară va avea şi ea anul acesta două săptămâni.