Măsuri "insuficiente" pentru integrarea romilor
Alianţa Civică a Romilor consideră că strategia de îmbunătăţire a situaţiei etniei a fost "abandonată" de guvern după aderare.
Articol de Bogdan Mihai, 22 Februarie 2010, 15:38
Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună" au prezentat, la Palatul Parlamentului, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a vicepremierului Marko Bela, raportul asupra Strategiei Naţionale de îmbunătăţire a situaţiei romilor.
Documentul relevă că, după integrarea României în Uniunea Europeană, eforturile Guvernului privind integrarea romilor au scăzut în intensitate, planurile de măsuri nu au mai fost însoţite de alocări bugetare şi responsabilităţi foarte clare legate de punerea în aplicare, iar pentru anul 2009 nici nu a mai existat un astfel de plan.
În plus, membrii asociaţiei consideră că adoptarea acestei strategii a reprezentat de fapt o necesitate pentru România, atunci când s-a hotărât să adere la Uniunea Europeană.
Directorul Asociaţiei Civice a Romilor, David Mark, susţine că nici o guvernare din 2001 şi până acum nu şi-a asumat răspunderea pentru implementarea proiectelor, iar strategia a rămas doar pe hârtie.
"Din păcate, strategia nu a fost niciodată bugetată, nu s-au adoptat planuri de măsuri la nivel ministerial. Puţinele lucruri care s-au întâmplat în ultimii 10 ani în domeniul educaţiei copiilor romi şi în domeniul sănătăţii se datorează îndeosebi unor programe pilotate de către organizaţiile civice şi apoi preluată de guvern, cele două mari programe naţionale, mediatorul şcolar şi mediatorul sanitar pentru romi. Nu putem să vorbim despre planul de măsuri la nivel ministerial", a declarat David Mark.
Preşedintele Traian Băsescu, prezent la conferinţa de lansare a raportului, a declarat că nu este suficient ca un grup de ONG-uri "să fie vocale", semnalând orice eroare condamnabilă de expresie, în ce priveşte comunitatea romă.
El a adăugat că există o problemă de imagine a României pe plan extern şi că este necesară o recunoaştere dublă a responsabilităţii: a statului, dar şi a minorităţii.
Vicepremierul Marko Bela a dat asigurări că Guvernul României va pleda pentru eliminarea discriminării şi a tuturor diferenţelor dintre romi şi populaţia majoritară.
În replică, Alianţa Civică a Romilor critică strategia şi acuză autorităţile că nu au făcut eforturi pentru a găsi soluţii concrete la principalele probleme ale comunităţii rome din România.
Strategia Naţională de Îmbunătăţire a Situaţiei Romilor a identificat ca principale probleme care trebuie rezolvate educaţia, angajarea, locuirea, sănătatea şi discriminarea.