Măsuri fiscale ce se vor aplica de la 1 februarie
Salariul minim brut creşte cu 200 de lei, vor fi eliminate 22 de taxe nefiscale, care erau percepute pentru diferite servicii prestate de către structurile MAI
Articol de Petruţa Obrejan, 30 Ianuarie 2017, 03:04
Una dintre măsurile fiscale ce se vor aplica odată cu prima zi a lunii februarie este majorarea salariului minim brut pe ţară. Acesta va creşte cu 200 de lei, urmând să ajungă la valoarea de 1.450 de lei pe lună. Cabinetul Grindeanu consideră că această măsură va avea efecte pozitive asupra creşterii economice cu 0,2 puncte procentuale şi va stimula ocuparea şi reducerea muncii la negru. Totodată, măsura ar avea şi un impact social important, asigurând creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale. Pe de altă parte, angajatorii care nu respectă prevederile legale vor fi sancţionaţi cu amendă contravenţională de la 300 de lei până la 2000 de lei.
Tot de la 1 februarie, personalul din instituţiile şi autorităţile administraţiei publice locale va beneficia de majorarea salariilor cu 20 de procente. Potrivit ordonanţei de urgenţă, adoptată recent de Executiv, măsura nu se va aplica primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi nici consilierilor locali şi judeţeni.
O altă categorie care va beneficia de o majorare de 50 de procente este cea reprezentată de personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice, de spectacole sau concerte.
La 1 februarie 2017 vor intra în vigoare şi noile prevederi din Codul Fiscal, introdus în legislaţie recent, prin ordonanţă de urgenţă. Astfel, contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, CASS şi cele de pensii, CAS, nu vor mai fi plafonate la nivelul a 5 salarii medii brute pentru persoanele salariate, ceea ce înseamnă că acestea le vor plăti la tot venitul realizat. În acelaşi timp, salariaţii, persoanele fizice autorizate sau pensionarii care obţin şi venituri din dividente ori contracte civile, vor fi scutiţi de contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, acestea urmând să fie plătite din banii statului.
În ceea ce priveşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv majorează limita veniturilor realizate de acestea la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, de la 100 mii de euro la 500 mii de euro, modificând astfel una dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor.
De asemenea, în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă, se stabileşte, tototdată, o cotă de impozitare de 1% pentru întreprinderile mici care au mai mulţi salariaţi şi se aborgă cota actuală de 2% pentru întreprinderile care au un singur salariat.
Tot de la 1 februarie 2017 vor fi abrogate şi cele 102 taxe, cele mai cunoscute fiind taxa radio-tv, taxa de timbru şi cea plătită pentru înmatricularea autoturismelor.