Măsuri epidemiologice în mai multe zone din țară
Măsuri epidemiologice în mai multe zone din țară.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Octombrie 2021, 07:38
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Autoritățile au emis o serie de decizii pentru a gestiona eficient criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus.
Hotărârile au fost aprobate de Departamentul pentru Situații de Urgență și vor fi aplicate în perioada următoare de managerii spitalelor.
Astfel, în următoarele 30 de zile în unitățile sanitare supraaglomerate vor fi întrerupte concediile de odihnă, dar și cele fără plată acordate pentru studii sau formare profesională.
Sunt vizați de aceste măsuri și angajații inspectoratelor pentru situații de urgență.
Concediile întrerupte sau neacordate urmează a fi replanificate când evoluția situației epidemiologice va permite acest lucru.
Au fost amânate și probele practice ale rezidenților din anul cinci la specializarea medicină de urgență, iar cursurile pentru atestatul de asistență medicală de urgență se suspendă timp de două luni.
Personalul medical va primi astfel sprijin acolo unde situația o impune.
În schimb, în anumite județe autoritățile au decis plasarea în carantină a unor localități.
O astfel de situație este în municipiul Drobeta Turnu Severin, care a intrat de aseară în carantină după ce rata de infectare în oraș a ajuns la 9,94 de cazuri de COVID la mia de locuitori.
Corespondentul RRA Mihai Bădescu au urmărit la fața locului cum sunt respectate regulile: "Zeci de polițiști și jandarmi au ieșit seara trecută în trafic și pe străzi, au făcut controale și au explicat localnicilor restricțiile care vor fi timp de două săptămâni. Persoanele nevaccinate vor avea nevoie de o declarație pe propria răspundere și un motiv întemeiat pentru a ieși din casă, altfel riscă amenzi drastice.
Gabriela Ciocioană, purtător de cuvânt al IPJ: Persoanele fizice, dar şi operatorii economici pot fi sancționați cu amendă de la 500 la 15.000 de lei în funcție de gravitatea măsurii încălcate. Neportul măștii de protecție, dar și circulația persoanelor în intervalele orare restrânse sau interzise se sancționează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei.
Carantina a fost instituită din cauza situației dramatice din spitale.
Cristinel Pavel, prefect: Riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, cu un trend de creştere a numărului de îmbolnăviri foarte accelerat. Capacitatea de internare şi de tratare în spitalele noastre, a pacienţilor cu COVID este la limita maximă.
De la 1 septembrie în Mehedinți au decedat din cauza noului coronavirus 101 persoane."
Carantină va fi și la Constanța.
Între timp, presiunea pe secțiile de terapie intensivă rămâne foarte mare.
Sunt internați 1.632 de pacienți, cel mai mare număr de la începutul pandemiei.
Ultimul bilanț indică 209 decese și 9.148 de îmbolnăviri din 32.000 de teste.
Doar județele Covasna și Harghita se mențin în scenariul galben, cu o rată de infectare mai mică de 3 la mia de locuitori.
La polul opus se află capitala și județul Ilfov, cu peste 14 cazuri la mia de locuitori.
În condițiile în care la București a crescut constant incidenţa cazurilor va fi suplimentat numărul de ambulanțe.