Măsuri de modernizare a infrastructurii de meteorologie la nivel naţional
Avertizările şi alertele de vreme severă s-au înmulţit în ultimii ani. Anul trecut au fost emise de peste trei ori mai multe mesaje de acest gen decât în 2011, spun specialiştii.
Articol de Radiojurnal, 02 Martie 2019, 19:19
Avertizările şi alertele de vreme severă s-au înmulţit în ultimii ani. Anul trecut au fost emise de peste trei ori mai multe mesaje de acest gen decât în 2011, spun specialiştii.
Acesta este unul dintre motivele pentru care a fost nevoie de măsuri privind modernizarea infrastructurii de meteorologie la nivel naţional, asigurându-se o acurateţe mărită a prognozelor. Reporterul RRA, Marilena Frâncu, explică.
Reporter: Modernizarea infrastructurii de meteorologie a fost necesară în contextul în care avertizările de vreme severă au crescut de la an la an - a declarat pentru postul nostru de radio directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.
Elena Mateescu: Dacă în 2011 Administraţia Naţională de Meteorologie emitea 1.744 de mesaje meteorologice de vreme severă, în 2018 au fost emise 5.765 de astfel de mesaje, dintre care numai în vară 3.037. În conexiune cu această statistică este nevoie de o modernizare a serviciului meteorologic naţional, astfel încât meteorologii să răspundă provocărilor generate de ceea ce înseamnă creşterea frecvenţei şi intensităţii fenomenelor meteorologice extreme la nivelul României.
Automatizarea integrală a infrastructurii de meteorologie este posibilă prin derularea a patru proiecte cu finanţare europeană, dintre care unul este deja finalizat.
Elena Mateescu: Proiectul finalizat în 2015 a fost prima etapă în ceea ce priveşte finalizarea automatizării sistemelor de suprafaţă, în ceea ce priveşte cele 160 de staţii meteorologice aflate în exploatarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Reporter: Valoarea totală a celor patru proiecte este de peste 183 milioane de lei.