Măsuri adoptate de guvern
Asigurarea accesului persoanelor din categorii vulnerabile la servicii medico-sociale a fost stabilită, printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată luni de Guvern.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Februarie 2017, 07:53
Ţintele Strategiei Naţionale de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014 - 2020 (SNCDI 2020), potrivit modificărilor aprobate printr-o Hotărâre în şedinţa de luni a Guvernului, au fost fixate în spiritul convergenţei României cu media UE, astfel încât, până în 2020, cheltuielile publice pentru CDI vor creşte treptat până la 1% din PIB.
"Astfel, în contextul corelării cu politicile europene de coeziune, SNCDI 2020 vizează conectarea la noile priorităţi ale ştiinţei şi tehnologiei din UE, prevăzute în strategia Europa 2020, respectiv în iniţiativa Europa - O Uniune a inovării, precum şi în principalul instrument de implementare - programul Orizont 2020.
Ţintele strategiei au fost fixate în spiritul convergenţei României cu media UE: până în 2020, cheltuielile publice pentru CDI vor creşte treptat până la 1% din PIB, la care se adaugă facilităţile fiscale - ajutorul indirect - pentru firmele private şi măsurile de stimulare a investiţiei private în cercetare în scopul realizării ţintei asumate de 1% din PIB", se arată într-un comunicat de presă al Executivului.
Noi măsuri pentru dezvoltarea asistenţei medicale comunitare şi pentru asigurarea accesului persoanelor din categorii vulnerabile la servicii medico-sociale au fost stabilite, printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată luni de Guvern.
Noile măsuri au scopul să asigure un cadru coerent de dezvoltare a serviciilor medico-sociale orientate pe nevoile comunităţii şi profilul demografic al acesteia, pentru creşterea accesului la servicii medicale, la programe, servicii şi acţiuni de sănătate publică, furnizate la nivelul comunităţilor, în special persoanelor ce aparţin grupurilor vulnerabile.
Beneficiarii acestor servicii sunt, cu precădere, persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populaţia din mediul rural şi grupurile vulnerabile (persoane cu nivel economic sub pragul sărăciei, aflate în şomaj, cu afecţiuni cronice, cu risc de excluziune socială etc).