Măsura supravegherii audio-video a şcolilor, "paşi importanţi spre reducerea violenţei şcolare"
Despre apariţia şi consecinţele violenţei în şcoli, a vorbit în cadrul Apelului Matinal de la Radio România Actualităţi, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Bianca Ivan.
Articol de Radiojurnal, 23 Aprilie 2024, 09:56
Mai mulţi elevi şi profesori din Capitală au organizat, ieri, un marş tăcut, de protest împotriva violenţei din şcoli.
Conform datelor Ministerului Educaţiei, în anul şcolar trecut au fost înregistrate peste cinci mii de cazuri de violenţă, cel puţin trei sferturi din acestea fiind atacuri la persoană.
În aceste condiţii, ministerul a pus în dezbatere un "plan naţional de combatere a violenţei şcolare".
Despre apariţia şi consecinţele violenţei în şcoli, a vorbit în cadrul Apelului Matinal de la Radio România Actualităţi, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Bianca Ivan.
Bianca Ivan: Violența școlară e un subiect foarte complex, care nu ține strict de elevi, ține și de profesori, și de părinți și viața din afara școlii, pentru că scopul nostru comun nu este să îndepărtăm doar violența la școală, ci să îndepărtăm violența în general. Este datoria oricărui profesor, atunci când vede un caz de violență să intervină și să spună cumva stop și apoi /.../ toate procedurile necesare. Ca școala să fie un loc mai bun nu înseamnă un loc în care doar să fie relaxare, nu înseamnă să nu se facă ore, înseamnă un loc care copilul să fie stimulat să devină cea mai bună versiune a lui și în care să i se deschidă un apetit pentru cunoaștere.
Măsura supravegherii audio-video a școlilor reprezintă, în opinia Biancăi Ivan, un pas important spre reducerea violenței școlare.
Bianca Ivan: Noi, de la Consiliul Național Elevilor, ne-am poziționat pro asupra acestei implementări a camerelor de supraveghere audio-video în școală, pentru că este necesar să avem și o bază materială, vizibilă, a ce se întâmplă în școală atunci când analizăm un caz de violență școlară. Bineînțeles, sunt locuri unde camerele nu ajung, asta o să fie clar, dar măcar este o mică îmbunătățire. Profesorii, elevii, părinții trebuie să știe unde sunt camerele respective de supraveghere și trebuie folosite numai în momentul în care apare un caz de violență școlară grav sau unde trebuie dovezi. O să ajute foarte mult la anchetă. Nu este ceva care să ne sperie și care să ne atace integritatea personală și poate profesională a profesorilor. E un mecanism prin care pur și simplu să ajutăm soluționarea cazurilor de violență școlară.
Planul de combatere a violenţei şcolare prevede şi activităţi extracurriculare, pentru dezvoltarea emoţională a elevilor, dar şi un concurs anual denumit "Ia atitudine, spune STOP violenţei!"