Masca, obligatorie la vot
"Apel matinal" - Invitat: Președintele Autoritații Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buica.
Articol de Radiojurnal, 25 Septembrie 2020, 11:24
O singură zi ne mai desparte de duminica alegerilor, 27 septembrie, când suntem chemați la urne pentru a decide cine va primi mandatul administrării comunităților noastre, adică viitorii primari și consilieri locali, viitorii președinți de Consilii Județene, dar și consilierii județeni.
În ce măsură totul este pregătit pentru ca procesul electoral să se poată desfășura în condiții optime, aflăm imediat de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică. Când se vor deschide primele secții în străinătate și în țară?
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: La alegerile parlamentare din data de 6 decembrie, secțiile de votare din străinătate se vor deschide pe data de 5 și pentru data de 6, iar la alegerile locale vom avea alegeri doar duminică, 27 septembrie.
Realizator: Începând cu ora...
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Începând cu ora 6:00, membrii secției de votare se vor prezenta la secții și la ora 7:00 se va deschide votarea până la ora 21:00 seara.
Realizator: În afară de program, unde se mai pot informa suplimentar alegătorii privind secția de care aparțin? Am văzut forfotă în București, cred că este la fel în toată țara, s-au montat acele plăcuțe indicatoare.
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Pe registrul electoral, pe pagina registrului electoral deținută de Autoritatea Electorală Permanentă, fiecare cetățean se poate verifica cu privire la secția de votare la care este arondat și locația unde există această secție de votare.
Realizator: Au fost distribuite toate materialele necesare în toate secțiile de votare din țară?
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: La acest moment, materialele necesare votării, cât și materialele de protecție sanitară se află la nivelul prefecturilor. În ziua de astăzi, vineri și sâmbătă, acestea vor fi la dispoziția circumscripțiilor electorale, iar mâine după-amiază, sâmbătă după-amiază, acestea vor pleca către secțiile de votare, deoarece sâmbătă seara este program la fiecare secție de votare din țară, între 18:00 și 20:00, pentru a pregăti ziua de 27, data alegerilor locale.
Realizator: Pandemia de COVID-19, știm cu toții, ne-a dat de furcă tuturor. Anul acesta va impune condiții speciale. Care vor fi, pe scurt, procedurile în secții? Cine va verifica, de exemplu, respectarea normelor de protecție sanitară?
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: La intrarea în fiecare secție de votare, cu sprijinul primarilor, se va asigura personal care va efectua măsurarea temperaturii și analiza epidemiologică pentru fiecare cetățean la intrarea în secția de votarea, precum și asigurarea măștilor de protecție pentru cetățeanul care nu deține o mască pentru a putea fi facilitat accesul în secția de votare, cât și dezinfectarea mâinilor la intrarea în secția de votare, precum şi asigurarea măştilor de protecţie pentru cetăţeanul care nu o deţine o mască, pentru a putea fi facilitat accesul în secţia de votare, cât şi dezinfectarea mâinilor la intrarea în secţia de votare.
Realizator: Știm cu toții că votul este un drept constituţional, pe scurt. Toţi cei are vor veni să voteze vor fi obligaţi să scoată masca în secție pentru identificare? Am mai vorbit în urmă cu vreo două-trei săptămâni.
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Dreptul la viaţă este tot un drept constituțional și atunci și avem obligația să purtăm această mască, pentru a ne proteja pe noi, cât pe și pe ceilalți participanți în procesul electoral, fie că vorbim de alţi cetăţeni care se prezintă la secţia de votare sau membrii secției de votare care îşi desfăşoară activitatea pe un program foarte lung în ziua votării, de 16 ore.
Realizator: Apropo de cei care vin la vot. Ce se întâmplă dacă vor refuza, practic, să îşi scoată masca, pentru că întâlnim și astfel de cazuri, apropo de cei care nu cred în existența acestui coronavirus?
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: La fel ca portul măștii și identificarea în interiorul secției de votare este o procedură obligatorie pentru ca membrii secției de votare să poată identifica alegătorul că acesta este și cel care prezintă și cel care este în actul de identitate în vederea exercitării dreptului la vot şi această faptă este nu numai contravențională dacă refuză identificarea, pentru că atunci ar putea duce la exercitarea unui drept de vot de un cetățean care nu are acest drept.
Realizator: Deci, practic, nu se poate vota dacă nu îţi dai jos masca, nu? Apropo de dreptul constituțional pe care îl avem.
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Da. Fără identificare nu se poate exercita dreptul la vot în interiorul secţiei de votare.
Realizator: Am primit deja aceeași întrebare de la mai mulți ascultători. Sunt pregătite secțiile de votare și pentru persoanele cu dizabilități? Sunt peste 700.000 de români într-o astfel de situație, cu handicapuri diverse.
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Faţă de anii anteriori s-au mai schimbat lucrurile. Am avut o evaluare a secţiilor de votare încă de anul trecut, de când am preluat funcţia de preşedinte al Autorităţii şi am reuşit să mai schimbăm sediile secţiilor de votare, astfel încât să existe un acces şi pentru aceste persoane. Suntem în contact cu asociația de profil la nivel național și în continuare, pentru anii următori electorali, 2024 în special, am ca prioritate ca sută la sută secțiile de votare să aibă acces pentru aceste tipuri de cetățeni.
Realizator: Credeți că există riscul formării de cozi în așteptarea votului? Apropo de distanțarea fizică, de măsurile pe care trebuie să le respectăm.
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Față de alte alegeri, avem suplimentar doar portul măștii și dezinfectarea mâinilor. În principiu, din calculele noastre, nu ar trebui să îngreuneze procesul de votare și atunci timpul de așteptare ar trebui să fie foarte scurt și nu ar trebui să existe cozi la secțiile de votare din cauza acestor măsuri suplimentare.