Marţi, cea mai călduroasă zi de până acum a anului
În opt judeţe este instituit cod portocaliu de caniculă, temperaturile putând ajunge la 40 de grade. Trenurile au întârzieri de până la 120 de minute.
Articol de Marilena Frâncu, 30 Iulie 2013, 14:43
România trece marţi prin cea mai călduroasă zi de până acum a acestei veri.
În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Călăraşi şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, este cod portocaliu de caniculă, iar temperaturile pot ajunge şi la 40 de grade.
Senzaţia de căldură este amplificată de umiditatea ridicată, în condiţiile în care indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic, de 80 de unităţi, al disconfortului termic.
După caniculă, vor veni furtunile, au mai avertizat meteorologii şi, îndeosebi, seara şi noaptea vor fi ploi şi vânt uternic; iar vijelii, descărcări electrice şi grindină.
Din cauza caniculei, Compania Naţională de Căi Ferate a introdus limitări de viteză, în circulaţia trenurilor, ceea ce a provocat întârzieri destul de mari ale curselor de pasageri, mai ales ale celor cu trasee mai lungi, transmite reporterul RRA Alex Lancuov.
Spre exemplu, două trenuri care au pornit luni seară din Oradea şi Satu Mare, au ajuns în Gara de Nord, din Bucureşti, cu întârzieri mai mari de 120 de minute.
Medicii recomandă o hidratare corespunzătoare
Persoanele în vârstă, bolnavii cronici, dar şi bebeluşii şi femelile gravide sunt cele mai vulnerabile din punct de vedere medical pe timp de caniculă.
Medicii le recomandă şi celor care nu fac parte din aceste categorii de risc să evite să stea prea mult la soare şi în căldură şi să se hidrateze.
Doctorul Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti- Ilfov, prezintă măsurile care trebuie luate pe perioada caniculei.
"Ca de obicei, dacă se poate, şi activităţile ocupaţionale permit, să nu se stea în căldura de afară, în intervalul 13:00 - 18:00; să se evite expunerile la soare, să nu se facă efort fizic în soare, să nu se parcurgă distanţe lungi pe jos în căldura de afară.
"Foarte important este, de asemenea, să nu aşteptăm să apară senzaţia de sete pentru a ne hidrata, să consumăm un pahar de apă sau, de ce nu, de iaurt, la jumătate de oră, astfel încât să asigurăm o hidratare permanentă", spune doctorul Alice Grasu.
În cazul copiilor aflaţi în tabere, medicii recomandă ca alimentele să fie proaspete şi să se respecte riguros normele EU de igienă, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor.
În timpul zilei, aceştia vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră.
Este foarte util ca, în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice să consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.