Marșul tăcerii în București, după tragedia din clubul Colectiv
Mai multe sute de oameni se îndreaptă în tăcere către locul în care ieri au murit mai mulți oameni în incendiul de la un club bucureștean.
Articol de Radiojurnal, 01 Noiembrie 2015, 14:19
Realizator: În Piaţa Universităţii din centrul Bucureştiului s-au adunat deja în jurul orei 14.00 sute de persoane care vor să participe la un marş în memoria celor 29 de oameni care au murit în devastatorul incendiu din clubul Colectiv din Capitală.
Mai multe știri despre incendiul din clubul Colectiv din capitală găsițipe portalul nostru special.
Reporter: Alex Buzică - E foarte multă linişte în Piaţa Universităţii, astăzi, înaintea marşului care va începe la 14:30 - au anunţat acum organizatorii, Multă durere, revoltă - mi-au spus foarte mulţi dintre aceşti tineri prezenţi aici - că simt. Nu ştiu pe cine să dea vina şi vor să se ia măsuri pentru că, cum o să aflaţi şi dvs în cele ce urmează, ei nu mai sunt siguranţă de când ies din casă până se întorc. Asta e ceea ce simt ei. Am văzut foarte multă lume cu lacrimi în ochi. Tineri, între 12-13 ani, până la oameni de 50-60 de ani. Este o solidaritate cum nu s-a mai văzut aici în Piaţa Universităţii, un marş al tăcerii. Foarte multă lume cu candele, cu flori aşteaptă să pornească în acest marş, spre Clubul Colectiv, acolo unde s-a întâmplat tragedia.
Cum te-a marcat tragedia?
-: Am doi prieteni care au murit.
Reporter: O să le spun ascultătorilor că ai lacrimi în ochi.
-: Da.
Reporter: Ce ar trebui să se schimbe?
-: Nu ştiu dacă se mai poate schimba ceva.
Reporter: Prea târziu?
-: E pierdut tot, după părerea mea.
Reporter: De ce ai ieşit astăzi?
-: Pentru că aş fi putut să fiu şi eu tot acolo şi poate reuşim să schimbăm ceva legat de tineretul din România. Voi sunteţi viitorul, nu?
-: În primul rând să se schimbe legile, să se aplice legile corect, să se dea legi corecte care nu, din faţă, sunt făcute de aşa natură încât să le poţi fenta, să spun pe româneşte, şi cei care sunt plătiţi din banii noştri ai contribuabililor, care sunt plătiţi să facă controalele, să le şi facă.
Realizator: Între timp, la clubul bucureştean oamenii au venit și în cursul dimineții, au pus flori, au aprins lumânări şi au deplâns moartea celor care ar fi trebuit să se bucure de un concert rock. Printre cei care au fost prezenţi este şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, după cum relatează reporterul Daniela Mănuţă:
Reporter: Într-adevăr, au fost foarte multe persoane până la prânz aici, la Clubul Colectiv din capitală şi în prezent sunt cred că vreo 200 sau 300 de persoane care se află aici, au venit să aprindă o lumânare în memoria celor care au murit în urma incendiului de vineri noaptea, sunt sunte de candele aprinse, flori şi jerbe în faţa clubului, unde sunt lăsate lumânările, sunt şi câteva poze ale tinerilor care şi-au pierdut viaţa în această tragedie. Sunt persoane de toate vârstele care vin aici, părinţi cu copii, bunici şi foarte mulţi tineri. Am stat de vorbă mai devreme cu câteva dintre persoanele care au venit la Clubul Colectiv.
-: Avem şi noi copii şi durerea în suflet o ştim, Dumnezeu să îi odihnească pe cei care au murit şi pe cei care încă sunt în viaţă, însănătoşire. Suferinţa e mare pentru părinţi. Doamne, cum a putut să se întâmple aşa ceva?
-: Şi eu sunt mamă, sunt îngrozită că s-ar putea întâmpla aşa ceva cu copilul meu. E trist, e revoltător.
-: E fenomenul foarte grav să mori cu zile, nu se poate! Putea fi evitat şi nimeni nu se ocupă, adică să pună problema serios, să verifice ca lumea fiecare, să nu se dea drumul la spectacole de genul ăsta.
Reporter: Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a fost aici să aducă un omagiu victimelor, a depus un buchet de flori albe, a aprins lumânări şi a subliniat că are încredere că ancheta îi va pedepsi pe cei vinovaţi de această tragedie.