Marş de solidaritate cu persoanele care suferă de autism
Zeci de persoane au participat în Capitală la un miting şi un marş de solidaritate cu persoanele care suferă de autism. Manifestări similare au loc şi în alte oraşe ale ţării.
Articol de Radiojurnal, 02 Aprilie 2015, 13:22
Câteva zeci de persoane au participat astăzi în Capitală la un miting şi un marş de solidaritate cu persoanele bolnave de autism.
În capitală mai au loc astăzi o serie de evenimente având aceeaşi temă, precum o expoziţie de pictură şi desen.
De asemenea, ca în fiecare an, la campania internaţională "Light it up blue", vor fi iluminate în albastru Palatul Victoria, Biblioteca Naţională şi Ateneul Român.
Şi în ţară au loc evenimente similare în judeţe cum ar fi Argeş, Cluj, Sălaj, Suceava sau Neamţ.
De la Zalău, relatează corespondentul Radio România Actualităţi, Adrian Lungu.
România se confruntă cu o criză reală de specialişti în boli de genetică.
Diagnosticarea afecţiunilor din spectrul autismului reprezentând de multe ori o problemă, condiţia pacientului fiind, din păcate, una dificilă.
Dorica Dan, coordonatorul Centrului Pilot pentru Boli Rare din România.
"Atunci când ajung în cabinetul medical pentru prima dată pentru diagnosticare, întâmpină dificultăţi în comunicarea cu specialistul, observă că specialistul are probleme în a recunoaşte diagnosticul şi nu ştie încotro să o ia după ce a ieşit din cabinet, cu diagnostic sau fără. Deci asta înseamnă în România un pacient, din păcate. Semnalizarea este proastă, nu ştii încotro să o ei, noroc că pe stradă mai sunt şi oameni şi îi mai întrebi din când în când şi atunci poate că unul te orientează în direcţia potrivită. Cam aşa se întâmplă şi cu bolile rare", a spus Dorica Dan.
În România sunt înregistrate peste 10 mii de persoane care suferă de autism.
Şi în ţară vor fi iluminate în albastru mai multe clădiri, cum ar fi: Cazinoul din Cluj-Napoca, Teatrul "Regina Maria" din Oradea, Primăria Iaşi, Universitatea "Alexandru I. Cuza" Iaşi.
Autismul este un nume generic pentru o serie de tulburări comportamentale fundamentale.
Cauzele bolii nu sunt încă înţelese complet, dar se crede că tulburările sunt cauzate de probleme genetice.