Marş al părinţilor copiilor cu autism la Bucureşti
La Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, în această seară, vor fi luminate în albastru o searie de clădiri emblematice, cu prilejul Zilei de Conştientizare a Autismului.
Articol de Radiojurnal, 02 Aprilie 2018, 19:30
La Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, în această seară, vor fi luminate în albastru o searie de clădiri emblematice, cu prilejul Zilei de Conştientizare a Autismului.
Asociaţiile din domeniu au cerut autorităţilor să creeze un program naţional care să asigure servicii de calitate pentru persoanele afectate. ONG-urile vor discuta miercuri cu premierul Viorica Dăncilă pe această temă.
Unele dintre problemele părinţilor copiilor cu autism au fost prezentate astăzi, în centrul Capitalei, în cadrul unui marş.
Reporterul nostru Alex Buzică a stat de vorbă cu participanţii.
Reporter: Cel mai longeviv părinte în lupta cu autism?
Liuba Iacoblev: Da, am venit cu fica mea care are 23 de ani. Primul marş l-am făcut în 2011. Suntem deja la al şaptelea, al optelea. Sperăm ca doamna prim-ministru, cu care ne-am întâlnit în 23 februarie, a înţeles nevoile noastre majore.
Sperăm ca pe 4 aprilie ne va da veşti bune. O să fie luată măsura pe care noi ne-o dorim foarte mult, de creare a unui program naţional pentru persoanele cu autism.
Reporter: În România, astăzi, câţi oameni cu autism sunt?
Adela Tarpan, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist: Estimăm că avem câteva zeci de mii; estimat de 1 la 100 de copii care pot dezvolta o tulburare din spectrul autist la nivel naţional.
Tulburarea de spectru autist îşi arată semnele destul de devreme, pe la câteva luni.
Sunt copii care nu răspund la nume, care parcă nu aud, care nu au contact vizual, arată cu degetul mai târziu, pe la 18 luni.
Asta poate genera o îngrijorare în rândul părinţilor.