Marius Locic, reţinut în dosarul fraudelor bancare
Procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pe numele a 20 de persoane în dosarul fraudelor bancare, printre acestea trei directori de bănci , doi notari şi doi evaluatori.
Articol de Paul Poteraşi, 14 Decembrie 2012, 09:55
Omul de afaceri Marius Locic a fost reţinut, în cursul nopţii, şi va fi prezentat vineri tribunalului cu propunere de arestare preventivă.
Soţia sa a primit interdicţia de a părăsi ţara.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Diana Surdu, ambele măsuri au fost dispuse în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, în care soţii Locic sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, aderare şi sprijinire de grup infracţional şi spălare de bani.
În acest dosar au mai fost audiaţi, joi seara, Dumitru Creştin, Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti, şi notarul Paula Rosenberg.
Sistemul bancar, "neafectat"
Pagubele produse băncilor din fraudele cercetate de procurori sunt foarte mari, dar nu vor afecta sistemul bancar, spune preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.
Radu Graţian Gheţea a precizat că astfel de situaţii sunt trecute în categoria pierderilor cu mult înainte de a ajunge să fie anchetate şi nu pot afecta activitatea unei bănci în momentul în care intervine justiţia.
"Noi ne confruntăm în activitatea de zi cu zi cu tot felul de lucruri, tot felul de speţe. Aţi văzut că sunt bănci care au anunţat că au găsit salariaţi care nu şi-au făcut bine datoria şi i-a dat pe mâna organelor de cercetare.
"La un moment dat se găsesc încrengături de genul ăsta, pe care DIICOT-ul are altă abilitate decât avem noi să le descopere, care traversează graniţele unei bănci, se duc în mai multe bănci sau se duc la mai multe instituţii, cum a fost cazul celălalt, cu trecerea spre fondul de garantare. Lucrurile astea există şi, în acelaşi timp, există şi preocuparea băncilor de a le reduce.
"Ele nu sunt noi şi nu sunt ceva care trebuie trebuie să considerăm acum ca o problemă apărută de curând, descoperită de curând", a declarat Radu Graţian Gheţea.
48 de percheziţii efectuate de DIICOT
Joi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au efectuat 48 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, informează Agerpres.
Acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.
Învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, şi anume, prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare pentru 35 de societăţi comerciale controlate de membrii grupului infracţional organizat, se precizează în comunicatul DIICOT.
În acelaşi comunicat se mai precizează că învinuiţii au acţionat sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucureşti.