Marea Neagră "este curată"
Apa mării este mai curată pentru că s-au redus activităţile agricole petrecute de-a lungul râurilor care se varsă în Dunăre sau de-a lungul Dunării care se varsă în mare.
15 Iunie 2012, 19:32
Marea Neagră este curată, spun autorităţile române, "chiar mai curată ca altădată".
Calitatea apei este monitorizată zilnic, iar prezenţa algelor este un semn că Marea Neagră nu este poluată.
Apa mării este mai curată pentru că s-au redus activităţile agricole petrecute de-a lungul râurilor care se varsă în Dunăre sau de-a lungul Dunării care se varsă în mare.
Cantitatea de nitriţi care a ajuns în Marea Neagră nu mai este aşa de mare şi din acest motiv, calitatea apei s-a îmbunătăţit considerabil.
Specialiştii spun că Marea Neagră este într-un proces de revigorare, de convalescenţă.
Acest lucru se vede şi prin apariţia algelor marine.
Este foarte adevărat că aceste alge determină un disconfort turiştilor care vin pe plajă, însă trebuie să ştim că în momentul în care numărul, cantitatea de alge este din ce în ce mai mare în apa Mării Negre, acest lucru înseamnă că marea îşi revine.
Au fost foarte mulţi delfini morţi găsiţi anul acesta pe plajele litoralului românesc.
Delfinii au eşuat pe plajele litoralului, dar nu pentru că au fost otrăviţi de nitriţii în apă, ci datorită celor care şi-au întins plasele de pescuit ilegal, adică din cauza braconierilor.
De foarte multe ori, braconierii şi-au abandonat plasele de pescuit în Marea Neagră, iar delfinii s-au prins în aceste plase.
În momentul în care au reuşit să se desprindă trupurile lor au fost aduse de valuri şi au ajuns pe litoral, pe plajele litoralului românesc.
Turiştii care vin la mare trebuie să ştie că calitatea apei de îmbăiere este foarte bună, pentru că apele române Dobrogea Litoral monitorizează zilnic acest lucru şi anunţă turiştii despre calitatea apei.