Marea majoritate a medicilor de familie nu eliberează luni reţete compensate şi trimiteri
Marea majoritate a medicilor de familie, ca şi unii din ambulatoriile de specialitate, nu eliberează astăzi reţete compensate şi trimiteri pentru servicii medicale decontate de Casele de Asigurări de Sănătate.
Articol de Radio România Actualităţi, 01 Iulie 2024, 16:40
Marea majoritate a medicilor de familie, ca şi unii din ambulatoriile de specialitate, nu eliberează astăzi reţete compensate şi trimiteri pentru servicii medicale decontate de Casele de Asigurări de Sănătate. Motivul este că nu au semnat actul adiţional care prelungeşte, după 1 iulie, contractul cadru cu CNAS, întrucât nu conţine prevederile negociate. Colegiul Medicilor le recomandă tuturor furnizorilor de servicii medicale să semneze aceste documente numai cu formularea de obiecţiuni.
Adriana Turea are mai multe detalii: ”Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, doctor Mihnea Stroe, a explicat că recomandarea Colegiului Medicilor din România este să semneze actele adiționale cu obiecțiuni și se așteaptă decizia CNAS în privința acceptării documentelor semnate astfel.
Mihnea Stroe: ”Colegiul Medicilor din România ne-a recomandat să nu semnăm actul adițional așa cum este. De ce? Pentru că actul adițional este făcut pe șase luni, garantându-se valoarea contractului numai pe trimestrul trei, deci până la 30 septembrie. Le-am explicat tuturor pacienților care este situația, i-am rugat să temporizăm lucrurile. Nu am eliberat nimic în contract cu Casa de Asigurări astăzi.”
Și medicii din ambulatoriile de specialitate sunt nemulțumiți, spune președintele Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator, doctor Cosmin Alexandrescu.
Cosmin Alexandrescu: ”Un contract civil în care nu ai un preț al prestației este un contract ilegal din punct de vedere al Codului civil. Să semneze actele adiționale pentru a asigura continuitatea serviciilor și pentru binele pacienților, dar făcând obiecțiuni: o dată asupra duratei contractului, trei luni în loc de șase luni, și asupra altor prevederi din contract, care nici măcar nu au fost negociate cu Colegiul Medicilor.”
Până la finalizarea conflictului, cei mai mulți medici de familie și o parte dintre cei din policlinici nu vor elibera documente decontate de CNAS.”/editor Florin Lepadatu/