Marcel Ciolacu declară că măsurile fiscal-bugetare avansate de Guvern sunt vitale pentru obţinerea fondurilor europene
În Parlament ar exista puţine resurse pentru o coalizare a opoziţiei în vederea depunerii unei moţiuni de cenzură pe marginea pachetului asumat de Guvern.
Articol de Radio România Actualităţi, 27 Septembrie 2023, 23:40
La o zi după asumarea răspunderii în Parlament pe pachetul de reforme fiscal-bugetare, premierul Marcel Ciolacu a insistat astăzi că măsurile avansate de Guvern sunt vitale pentru obţinerea fondurilor europene şi că, în lipsa lor, întreg mediul economic ar fi fost afectat şi chiar ar fi fost pusă în pericol aderarea României la OCDE. Şeful executivului a promis că la finalul acestui an, România se va încadra într-un deficit bugetar de maxim 5,5% din PIB şi că îşi doreşte ca până la 1 ianuarie să fie promulgată noua lege a pensiilor, iar până la 1 noiembrie să se încheie toate procedurile în privinţa pensiilor speciale.
Între timp, în Parlament ar exista puţine resurse pentru o coalizare a opoziţiei în vederea depunerii unei moţiuni de cenzură pe marginea pachetului asumat de Guvern. Dacă un astfel de demers nu se concretizează până inclusiv joi, măsurile se consideră a fi adoptate. A relatat de la Palatul Victoria, Andrei Şerban.
Reporter - Andrei Şerban: Premierul Marcel Ciolacu a reamintit astăzi, într-un interviu televizat, că, fără a pune în practică noile măsuri fiscale din legea pentru care ieri şi-a asumat răspunderea în Parlament, România riscă să piardă 70 de miliarde de euro, fonduri europene. Mai mult, premierul spunea că, în acest caz, guvernul său ar trebui să demisioneze şi să lase ţara într-o criză socială.
Premierul Marcel Ciolacu: Ar fi afectat tot mediul de afaceri şi ar fi afectat România în ansamblul său. România ar fi rămas şi ar fi intrat într-o procedură de blocare a fondurilor europene. În acest moment, exerciţiul financiar trecut care se închide pe 31 decembrie, pe PNRR, şi aici aş vrea să detaliez, cu exerciţiul financiar viitor, sunt 70 de miliarde de euro. Cea mai mare miză este PNRR. Acolo sunt toate reformele pe care România nu le-a făcut de 32 de ani. Dacă noi pierdem acest tren, eu am spus că nu umblu la nicio reformă, că negociem reformele, că vedem cum e implementarea, e cu totul altă discuţie. Şi e normal, că e un parteneriat între Comisie şi fiecare stat. Dacă nu facem aceste reforme, România nu are nicio şansă să adere în următorii trei-patru ani la OECD. În momentul în care a intrat în OECD, schimbi regulile în timpul jocului, în sensul bun, adică te adaptezi imediat la solicitările pieţei.
Reporter - Andrei Şerban: Invitat al rubricii Apel Matinal de la Radio România Actualităţi, ministrul de finanţe, Marcel Boloş, s-a declarat prudent la a răspunde acum, dacă noile măsuri fiscale vor duce la o echilibrare a bugetului de stat. El a spus că trebuie să fie urmărit impactul bugetar pe care acestea îl vor avea la nivel macro-economic şi dacă simulările făcute de ministerul său se vor regăsi şi în realitate.
Ministrul Finanțelor - Marcel Boloş: Deocamdată ar trebui să lăsăm ca aceste măsuri să intre în vigoare şi aici avem acest obstacol pe viitor, în ceea ce priveşte nevoia de a avea măsuri fiscale suplimentare, pe de-o parte. Pe de altă parte, avem să nu uităm, un jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care prevede o componentă de reformă fiscală cu măsuri mult mai dure decât cele pe care noi am încercat să le luăm şi să fie protejată populaţia şi mediul de afaceri. Rămâne de văzut. Impact bugetar real vom avea. Noi am estimat impactul bugetar, dar în practică, deseori, sunt situaţii pe care nu le putem anticipa şi din acest motiv cred că prudent ar fi acum să avem puţină răbdare pentru a vedea impactul bugetar real al măsurilor.
Reporter - Andrei Şerban: În Parlament, opoziţia pare că nu poate să se unească şi să depună o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Ciolacu pentru a se opune asumării răspunderii premierului. Alianţa pentru Unirea Românilor a făcut astăzi un nou apel la USR de a semna moţiunea de cenzură iniţiată de ea, iar dacă refuză înseamnă că USR face jocul puterii, aşa cum a declarat preşedintele AUR, George Simion.
Președinte AUR - George Simion: Se pare că noi suntem singura opoziţie de aici, din Parlamentul României şi nu înţelegem sincer cum vor putea explica cei de la USR propriilor alegători acest refuz de a depune moţiune de cenzură. Avem trei zile - miercuri, joi şi vineri. Trei zile în care eu şi colegii mei din AUR îi vom aştepta aici, în faţa plenului Camerei Deputaţilor, pe cei de la USR, să ia aceste semnături şi să le depună. Dacă până vineri după masă, cei de la USR nu vor veni să depună moţiunea de cenzură cu orice text vor ei, înseamnă că cei de la USR nu fac altceva decât jocul lui Marcel Ciolacu, care asta a vrut: fragmentarea opoziţiei, cumpărarea cu anumite funcţii, cu anumite privilegii, a unora şi altora dintre parlamentari.