Marcel Boloș: Măsurile fiscale trebuie adoptate pentru evitarea riscului de suspendare a fondurilor europene
Combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puțin 10 ori mai mari, pedepse dublate pentru evaziunea fiscală și prinderea corporațiilor multinaționale în planul de măsuri fiscale sunt alte măsuri anunțate de ministrul finanțelor.
Articol de Radiojurnal, 18 August 2023, 07:38
Măsurile fiscale pentru echilibrarea bugetului trebuie adoptate luna care vine, pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor europene - afirmă ministrul finanțelor, Marcel Boloș.
Să nu le aplicăm sau să le aplicăm prea târziu ne-ar conduce la un deficit bugetar în jur de 7% din Produsul Intern Brut. Este un moment de răscruce pentru România - mai spune ministrul.
Birocrația trebuie redusă. pentru că nu pot să ceri impozite și taxe de la omul amărât și, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice să ai țopăială și dezmăț.
Marcel Boloș: Orice zi de amânare nu face bine pentru sănătatea financiară a României. E un moment de răscruce în care trebuie să mergem mai mult pe chibzuință și foarte, foarte mult pe investiții. Se așteaptă ca aceste măsuri să aibă un impact cumulat de 2% din PIB. Asta înseamnă 32 de miliarde de lei să fie fie aduși pe calea veniturilor fiscale, fie pe calea reducerilor de cheltuieli. Nu mai merge să avem 16.000 de șefi pe banii publici. Nu este stat în lumea asta cu atâția șefi pe banii oamenilor.
Combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puțin 10 ori mai mari, pedepse dublate pentru evaziunea fiscală și prinderea corporațiilor multinaționale în planul de măsuri fiscale sunt alte măsuri anunțate de ministrul finanțelor,
Marcel Boloș: Nu este corect să aibă cifre de afaceri de ordinul miliardelor de lei cei care exploatează bogățiile solului, profituri uriașe și redevențele la bugetul de stat să fie infime, unele chiar batjocoritoare. Vor fi reașezate, fiind redevențe care vor crește și de 1.000 de ori. E un lucru de bun-simț. Sunt redevențe rezultate din exploatarea resurselor minerale și a hidrocarburilor, ca să nu spun de ceea ce înseamnă terenul statului român, de pe 300.000 de hectare să încasezi la bugetul de stat 2,5 milioane de lei este penibilo-absurd.
Prin aplicarea acestor măsuri vom avea în mod sigur o temperare a deficitului bugetar și, chiar dacă vom ieși cam șifonați la sfârșitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult mai bine decât ceea ce avem în prezent - mai spune responsabilul de la finanțe.