MApN propune introducerea unei noi formule de îndeplinire a serviciului militar activ
Vor putea fi militari voluntari în termen, tinerii între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, cu domiciliul stabil în România.
Articol de Radio România Actualităţi, 07 Februarie 2024, 23:15
Tinerii români cu vârste între 18 şi 35 de ani vor putea opta în mod voluntar pentru un stagiu de pregătire militară de patru luni în cadrul Ministerului Apărării. La final, vor fi remuneraţi şi vor intra în rezerva de mobilizare a armatei. Iar la capitolul înzestrare avem deja avioane F-16, iar tancurile de luptă Abrams vor fi livrate începând cu anul 2026 în cea mai modernă versiune a acestui model, care se află şi în dotarea Armatei Statelor Unite. Pe ce alte tipuri de armament ne putem baza, ne spune Cătălin Purcaru.
Reporter: Cătălin Purcaru - În prezent se derulează etapa a doua din programul achiziţionării avioanelor F-16. Primele trei aeronave din Norvegia din totalul celor 32 au intrat deja în dotarea Forţelor Aeriene Române, iar restul vor fi livrate anul acesta şi în 2025. Forţele aeriene au în dotare alte 17 avioane de acest tip, achiziţionate succesiv din Portugalia în prima etapă a programului. Primele patru sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot sunt livrate deja, din care unul este operaţional, iar celelalte trei sunt în curs de operaţionalizare. Prin acord „Guvern la Guvern” cu Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, s-au achiziţionat două vânătoare de mine. Prima navă, denumită "Sublocotenent Ion Ghiculescu", a efectuat recent prima misiune, iar în primul semestru al acestui an va ajunge în România şi cel de-al doilea vânător de mine. 54 de tancuri de luptă Abrams vor fi livrate României începând cu anul 2026, în cea mai modernă versiune, care se află şi în dotarea Armatei Statelor Unite. Dintr-un total de 227 transportoare blindate Piranha 5 au fost livrate 82, în diferite configuraţii. Restul vor intra în dotarea forţelor terestre până la finalul anului viitor. În derulare sunt şi alte programe, între care lansatoarele de rachete HIMARS, sistemul de instalaţii mobile de lansare rachetă anti-navă şi dronele Bayraktar. MApN propune şi actualizarea legislaţiei privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Proiectul legislativ iniţiat de Statul Major al Apărării se află în circuitul interministerial de avizare şi propune introducerea unei noi formule de îndeplinire a serviciului militar activ, în calitate de militar voluntar în termen. Tinerii între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, cu domiciliul stabil în România, vor putea participa pe bază de voluntariat la un program de pregătire militară de bază, pe durata de până la patru luni. Ei vor beneficia gratuit de cazare, echipament şi hrană, şi vor primi o indemnizaţie lunară similară militarilor în termen, cu gradul de soldat, care poate ajunge până la 3.000 lei. La finalul programului de pregătire este prevăzută inclusiv o bonificaţie reprezentând trei salarii medii brute, iar centrele militare îi vor lua în evidenţă pentru a-i introduce în rezerva operaţională. /ta2