MApN intenţionează să cumpere patru corvete de luptă
Pentru a asigura capacitate operaţională a Forţelor Navale, Guvernul României doreşte achiziţionarea a patru noi corvete din clasa SIGMA.
03 Noiembrie 2016, 19:03
Ministerul Apărării Naţionale urmează să doteze Forţele Navale cu patru corvete printr-o achiziţie ce va fi făcută direct cu un şantier naval din România. Valoare totală a acestor nave de luptă va fi de 3,6 miliarde lei şi corvetele ar urma să fie construite şi livrate până în 2020. Modelul pentru care a optat MApN este un prototip de corvetă multifuncţională din clasa SIGMA.
Surse din Statul Major General confirmă această achiziţie, cu precizarea că aceste corvete sunt necesare pentru capabilităţile operaţionale şi de luptă ale Forţelor Navale.
Achiziţia va susţine şi industria de apărare din România, cele 4 nave de luptă urmând să fie construite la Galaţi.
„Şantierul Naval Damen Galaţi S.A. are capacitatea tehnică, logistică şi organizatorică să realizeze construcţia şi dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru Forţele Navale Române, fiind singurul din România care a construit în ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave) pentru forţele navale aparţinând ţărilor NATO şi UE şi alte câteva nave cu destinaţie militară pentru ţări terţe. În România nu există un alt şantier naval care să posede capabilitatea industrială necesară care să facă faţă cerinţelor impuse de realizarea unei corvete. Şantierul Naval Damen Galaţi S.A. şi-a dezvoltat această capabilitate treptat, prin contracte avute cu beneficiari diverşi”, se precizează în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.
Un argument invocat de conducerea MApN în favoarea companiei olandeze Damen este că aceasta va construi navele în România, la Galați. Avantajul ar fi că se creează locuri de muncă pentru români, dar și "eliminarea riscului ca în cazul unei situaţii de criză internaţională sau chiar regională, realizarea navei/navelor să fie întreruptă/perturbată sau chiar nava/navele finalizată/e să fie blocată/e într-un port străin ori să nu se permită tranzitarea unor strâmtori, din motive diplomatice, politice, militare sau de orice altă natură".