Manifestări de Ziua Naţională a României
Mii de oameni au asistat la parada militară organizată în capitală. Ziua Naţională a fost sărbătorită în mai multe oraşe din ţară dar şi în comunităţile de români din străinătate.
Articol de Paul Poteraşi, 01 Decembrie 2012, 10:36
Românii serbează sâmbătă Ziua Naţională a României.
În Capitală, manifestările dedicate Zilei Naţionale au început cu depunerea de coroane şi jerbe la Monumentul eroilor militari căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Copiilor.
De asemenea, a avut loc şi o ceremonie religioasă de pomenire a eroilor, manifestarea încheindu-se cu defilarea militarilor de la Regimentul 30 Gardă şi Protocol.
În capitală, parada militară de 1 Decembrie a fost mai modestă în acest an, însă tradiţia defilării pe sub Arcul de Triumf a fost respectată.
În total, 1.500 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, SRI şi SPP au luat parte la paradă, care a început la ora 11:00 şi a durat aproximativ 45 de minute.
Audio: Colonelul Gheorghe Vişan, şeful statului major al Diviziei 1 Infanterie Dacica, locţiitorul comandantului paradei, despre cum a ieşit parada sâmbătă şi semnificatia zilei pentru fiecare român şi cadru militar.
Parada militară de la Arcul de Triumf. Foto: Mugur Mihăiţă. |
Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent la paradă, la care au mai asistat, de asemenea, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi premierul Victor Ponta.
Potrivit redactorului nostru Anda Marin, un grup de persoane a scandat lozinci anti-prezidenţiale, pe aproape întreaga durată a defilării militarilor.
La parada de la Arcul de Triumf au participat şi luptătorii jandarmi, care sunt responsabili de restabilirea ordinii publice când aceasta este grav tulburată, echipaje de pompieri, echipaje SMURD, echipaje de salvatori de la înălţime, echipaje de intervenţie pirotehnică, echipaje de intervenţie la urgenţe chimice, radiologice sau nucleare, potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Ramona Alexandrescu.
Şi lunetiştii de la SIAS, de la serviciul special al Poliţiei Române, au defilat pe sub Arcul de Triumf.
Senzaţia, bineînţeles, au fost aeronavele militare care au încântat privirea.
Este vorba de două formaţii de aeronave militare.
Prima formaţie a fost compusă din trei elicoptere IAR-300 PUMA; a doua formaţie a fost compusă din trei aeronave de transport din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian şi bineînţeles a putut fi văzută şi o aeronavă Hercules C-130.
Trei elicoptere IAR-300 PUMA. Foto: Mugur Mihăiţă. |
Cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Capitală la Palatul Victoria şi la Muzeul Naţional este Ziua Porţilor deschise.
Ziua Porţilor deschise la Palatul Victoria. Foto: Agerpres. |
Programul de vizitare a Palatului Victoria a fost prelungit sâmbătă cu două ore, doritorii având posibilitatea să viziteze sediul guvernului, într-o zi a porţilor deschise, până la ora 15,00, a anunţat Biroul de presă al executivului.
Programul anunţat iniţial era între orele 9.00 şi 13.00.
Şi în alte oraşe din ţară va fi marcată Ziua Naţională.
Ziua Naţională, sărbătorită în ţară
Manifestările de Ziua Naţională au loc sâmbătă laAlba Iulia, capitala Marii Uniri, dar, deocamdata, destul de puţini oameni s-au strâns în cetatea de la Alba.
Ploaia i-a descurajat pe mulţi dintre cei care ar fi vrut să participe la serbari.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Claudiu Pădurean, manifestările oficiale încep de la ora 10:30 în faţa Sălii Unirii cu depuneri de coroane la monumentele făuritorilor actului istoric din 1 Decembrie 1918.
De la ora 11:00 are loc ceremonia primirii soliilor din provinciile istorice ale României, în Sala Unirii.
Înregistrare din arhiva de aur a Radio România, realizată în 1970 şi în care fostul cardinal Iuliu Hossu a recitit Proclamaţia Marii Uniri. Proclamaţia fusese citită la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, atunci când vestea întemeierii Marii Uniri a fost adusă de Iuliu Hossu şi de episcopul Miron Cristea, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Român. |
După această ceremonie, a fost oficiat un "Te Deum" la Catedrala Încoronării, cea mai mare biserică ortodoxă din Alba Iulia, ridicată special pentru a celebra Marea Unire şi unde a avut loc încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria ca suverani ai României Mari.
Pentru a putea participa la aceste momente şi la serbările populare care vor avea loc după-amiază în Alba iulia, biletele de autobuz care ar fi fost în mod normal valabile timp de o oră vor putea fi folosite toată ziua.
La Iaşi, acestea au început la ora 10:00, în Piaţa Unirii, şi se încheie cu defilarea Detaşamentului de Onoare.
La Braşov, de la ora 11:00, Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi au organizat manifestări în Piaţa Unirii, unde a avut loc un ceremonial religios, urmat de un spectacol de muzică şi dansuri populare specifice Ţării Bârsei şi Ardealului.
La Sibiu, pentru prima oara în ultimii 22 de ani, Ziua Naţională este sărbătorită şi printr-o paradă militară. Festivităţile se încheie cu un concert simfonic din repertoriul căruia nu vor lipsi Rapsodia Română şi Suita simfonică "Mihai Viteazul".
Ziua Naţională a României este marcată şi în judeţul Satu Mare, la Carei.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Roxana Marchiş, la Monumentul Eroilor din centrul municipiului au fost depuse coroane de flori.
La Galaţi, sâmbătă începând cu ora 13 au avut loc ceremoniale militare şi religioase pentru cinstirea eroilor.
Sâmbătă, de la ora 18.00, aproximativ 100 de militari din cadrul Garnizoanei Galaţi defilează cu torţe, pe strada Brăilei, către Faleza Dunării, la Elice.
Primăria Galaţi a organizat şi un concert în aer liber în care vor cânta trupele Bere Gratis, Biu Marquette & Carribbean Band şi Silvye.
La Slatina a fost arborat sâmbătă cel mai mare drapel din ţară.
Ziua Naţională, sărbătorită şi peste graniţe
Potrivit corespondentului Radio România la Roma, Elena Postelnicu, Ziua Naţională a României este sărbătorită şi la Centru comercial, social şi cultural "La Strada" din Roma.
"Organizăm o sărbătoare pentru Marea Unire. Încă o dată: servim sarmale, mici, ciolan cu fasole şi încălzim lumea cu vin fiert", a declarat administratorul centrului "La Strada", Massimo Laforgia.
Întrebat ce simte un român aflat în străinătate 1 Decembrie, Massimo Laforgia a declarat cu lacrimi în ochi că i se face pielea de găină.
" Ne gândim tot timpul acasă, dar la 1 Decembrie e o zi specială, pentru că am vrea şi noi să fim lângă copii", a spus Massimo Laforgia.
Drapelul este simbolul suprem al unei naţiuni.
Sportivii îl poartă cu ei atunci când sunt pe podium, temerarii care reuşesc să cucerească un vârf de munte arborează cu mândrie tricolorul pe cea mai înaltă culme, iar românii din afara graniţelor îl ţin cu sfinţenie într-un loc vizibil al casei pentru a le aduce aminte de ţară.
Ziua Naţională este şi pentru românii de rând un prilej perfect pentru a-şi achiziţiona, dacă nu aveau, şi arbora drapelul naţional.
Aniversare Radio România Chişinău
Radio România Chişinău marchează pe 1 decembrie un an de la relansarea sa, prin ediţii speciale difuzate pe tot parcursul zilei.
Seara are loc un spectacol în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău şi se trage la sorţi câştigătorul marelui premiu la concursul de fidelitate organizat de Radio România Chişinău, ne-a transmis corespondentul nostru, Mircea Dascaliuc.
Restricţii de circulaţie în Bucureşti
În contextul paradei militare organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri specifice din competenţă în sensul fluidizării şi restricţionării traficului rutier.
Astfel, pentru asigurarea unui trafic rutier fluent şi în condiţii de siguranţă, sâmbătă, se vor impune restricţii de trafic după cum urmează:
- între orele 05:00 – 14:00, pe axul central al şos. P. Kiseleff şi banda I de circulaţie, pe tronsonul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Arcul de Triumf (harta 1);
- între orele 09:00 – 14:00, va fi închisă total circulaţia pe şos. Kiseleff între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei, pe str. Alexandru Constantinescu, între Piaţa Arcul de Triumf şi bd. Mărăşti, pe bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Piaţa Arcul de Triumf şi bd. Mărăşti şi pe bd. Constantin Prezan, între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle. Totodată, va fi restricţionat temporar traficul rutier pe str. Arhitect Ion Mincu între bd. Aviatorilor şi bd. Ion Mihalache (harta 2).
Rute ocolitoare recomandate:
1. şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – bd. Mărăşti – str. Alexandru Constantinescu – Piaţa Domenii – bd. Ion Mihalache;
2. şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – bd. Mărăşti – bd. Mareşal Averescu – str. Turda – Podul Grant;
3. Piaţa Victoriei – bd. Aviatorilor – bd. Nicolae Caramfil – bd. Aerogării – DN1;
4. şos. Stefan cel Mare – str. Barbu Văcărescu – bd. Aerogării – D.N.1.Totodată, în perioada 30 noiembrie a.c. ora 20:00 – 1 Decembrie a.c. ora 14:00, se interzic opririle / staţionările în alveolele din dreptul Monumentului Infanteristului pe şos. P. Kiseleff.
Poliţia Capitalei a mobilizat 300 de poliţişti pentru menţinerea ordinii publice şi a siguranţei rutiere, cu ocazia desfăşurării sâmbătă a manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională a României.
Poliţiştii bucureşteni vor acţiona pentru menţinerea ordinii publice în proximitatea Arcului de Triumf, în zonele adiacente locurilor în care se vor desfăşura manifestări publice, pe traseele ce conduc spre Piaţa Arcului de Triumf, dar şi pe rutele de afluire şi defluire ale coloanelor ce participă la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale.
Poliţiştii rutieri vor desfăşura activităţi de dirijare şi fluidizare a traficului pe traseele de afluire şi defluire ale coloanelor militare de la unităţi spre Piaţa Arcului de Triumf şi retur.