Manifestări de Ziua Naţională a României
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită de 1 decembrie în întreaga ţară, prin parade militare, manifestări culturale şi sociale.
Articol de Răzvan Stancu, 01 Decembrie 2011, 10:43
La Bucureşti a avut loc parada militară de Ziua Naţională la Arcul de Triumf, la care a fost prezent preşedintele Traian Băsescu, care a trecut în revistă Garda de Onoare.
La festivităţile dedicate zilei de 1 Decembrie au fost prezenţi miniştrii, şefii SRI şi SIE, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic.
La paradă au participat peste 1.500 de militari din toate structurile ministerului apărarii naţionale, ale ministerului de interne, precum şi celelalte instituţii care fac parte din sistemul naţional de apărare şi ordine publică.
Foto: Parada militara organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf. Sursa: Agerpres.
Până la ora 15.00 circulaţia autovehiculelor a fost închisă total pe Şoseaua Kiseleff şi pe strazile adiacente, iar pe Strada Arhitect Ion Mincu traficul a fost restricţionat temporar.
De la ora 11.00, au început mesele festive ostăşeşti, în sectorul 2 al Capitalei şi în Parcul Crângaşi şi Parcul Drumul Taberei.
Între orele 17.00-19.00, militarii s-au retras cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar, Bulevardul Regina Elisabeta, Piaţa Operei, Bulevardul Eroilor Sanitari, Bulevardul Eroilor, strada Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, Piaţa Leu, Bulevradul Vasile Milea - sediul Regimentului 30 Gardă.
Aproximativ 500 de jandarmi din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucureşti au asigurat măsurile de ordine publică la nivelul Capitalei.
Audio: mesajul preşedintelui Traian Băsescu cu ocazia Zilei Naţionale.
Ceremonii şi în celelalte mari oraşe ale ţării
Ceremonii de Ziua Naţională au fost organizate în toate marile oraşe, potrivit corespondenţilor noştri.
La Alba Iulia a avut loc un eveniment important, semnarea unui Protocol de colaborare între Chişinău şi Alba Iulia, un moment îndelung aşteptat de către oficialităţile celor două municipii, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Ilie Pintea.
Primarul municipiului Alba Iulia i-a înmânat omologului său din Chişinău Drapelul municipiului Alba Iulia.
A fost un moment încărcat de emoţie pentru cei care au fost în Sala Unirii, mai ales că a avut loc şi ceremonialul depunerii credenţialelor, acele împuterniciri cu care au venit reprezentanţii cetăţilor de scaun ale vechilor provincii româneşti de la Suceava, Târgovişte şi de aici, din Alba Iulia.
Au fost momente emoţionante şi cuvinte bine alese prin care cei care au adus aceste credenţiale au reînnoit promisiunile de unire, de unitate naţională făcute acum 93 de ani.
Şi la Timişoara s-a desfăşurat o paradă militară, pentru prima dată după mai mult de 20 de ani.
Potrivit corespondentului Radio România, Raluca Daria Diaconiuc, aproximativ o mie de persoane au asistat la manifestările dedicate zilei de 1 decembrie, la Iaşi.
Nici ploaia şi nici temperaturile scăzute nu i-a împiedicat pe ieşeni să vină la evenimentele de 1 decembrie din Piaţa Naţiunii.
Ceremonialul religios a fost oficiat de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofran împreună cu un sobor de preoţi.
Detaşamentele militare printre care şi Lupii Negri au pregătit un ceremonial militar special pentru un asemenea moment.
Parlamentari, consilieri judeţeni, alţi directori de instituţii au asistat la seria de evenimente care au marcat momentul istoric de 1 decembrie 1918.
Foto: Manifestări organizate la Iaşi. Sursa: Raluca Daria Diaconiuc.
La Caransebeş, manifestările au fost programate în faţa Crucii Identităţii şi Demnităţii Naţionale, ridicate de bănăţeni în anul 1810, iar la Suceava, au avut loc ceremonii în Piaţa Tricolorului, la Monumentul "Bucovina Înaripată".
Mii de oameni au participat la Alba Iulia la manifestările dedicate Zilei Naţionale, transmite redactorul Radio România Actualităţi Septimiu Roman.
La Catedrala Reîntregirii s-a oficiat o slujbă. Au fost de la ora 9.00 depuneri de coroane şi jerbe la statuile lui Ionel Brătianu şi Iuliu Maniu, la busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria şi la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.
A fost reconstituită în mod simbolic scena de acum 93 de ani, prin primirea soliilor din cetăţile de scaun ale Unirii.
După Te Deumul de la Catedrala Reîntregirii şi defilare, a urmat un spectacol de muzică populară şi un spectacol extraordinar.
Mesajul Secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton, cu ocazia Zilei Naţionale a României
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, mesajul Secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton, cu ocazia Zilei Naţionale a României.
"Am plăcerea de a transmite, în numele preşedintelui Obama şi al poporului american, cele mai calde urări tuturor românilor cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a României, pe 1 decembrie. Statul român a fost întemeiat în urmă cu nouăzeci şi trei de ani, pe aceleaşi principii democratice ale libertăţii şi egalităţii, valori comune ce reprezintă esenţa relaţiei dintre România şi SUA.
"Astăzi contăm pe România, pe care o considerăm un puternic aliat în eforturile comune de susţinere a stabilităţii şi prosperităţii Afganistanului, a integrării euro-atlantice a vecinilor dumneavoastră din Balcani şi a securităţii globale, printr-o amplă cooperare în domeniul aplicării legii", a transmis printr-un comunicat de presă Secretarul de Stat al SUA.