Manifestări de solidaritate după atacul din Hanau, Germania
MAE a confirmat că un român se numără printre victimele dublului atac din Germania.
Articol de Radiojurnal, 21 Februarie 2020, 09:17
Ministerul de Externe a confirmat, azi-noapte, că un român se numără printre victimele dublului atac din Germania, care a vizat imigranţi din oraşul Hanau, din apropiere de Frankfurt.
Potrivit reporterului Carmen Gavrilă, Consulatul de la Bonn a luat legătura cu familia persoanei decedate pentru a oferi asistenţă, iar ministrul Bogdan Aurescu a decis ca repatrierea să fie asigurată prin fondul pentru situaţii de urgenţă.
Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe şi condamnă ferm orice act de violenţă şi manifestare xenofobă.
Un german de 43 de ani a ucis nouă oameni, miercuri seara, în două cafenele cu narghilea din Hanau, iar în afara românului, victimele sunt imigranţi de origine kurdă, bulgară şi bosniacă, dar şi trei germani.
Corespondentul nostru în Germania transmite că în multe oraşe au avut loc manifestări de solidaritate, iar clasa politică a acuzat formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania că inspiră, prin mesajele ei, acţiunile violente.
Corespondenţă din Germania - Reporter: Vlad Drăghicescu - Cancelarul federal Angela Merkel a denunțat, citez, 'otrava reprezentată de rasism în Germania'.
Angela Merkel: Rasismul este o otravă, ura este o otravă și această otravă există în societatea noastră și este vinovată pentru prea multe victime. Ne opunem cu forța și determinare tuturor celor care încearcă să divizeze Germania.
La Poarta Brandenburg din Berlin, câteva sute de oameni au comemorat victimele atacurilor, formând un amplu lanț uman în jurul porții.
Manifestări similare au loc în multe orașe germane.
Nu numai declarațiile de solidaritate cu victimele au fost numeroase, ci și acuzațiile la adresa formațiunii populiste Alternativa pentru Germania.
Practic, toate celelalte partide din Bundestag acuză AfD că ar fi responsabilă de înmulțirea manifestărilor violente de extremă dreaptă, prin întreținerea unui discurs al urii la adresa musulmanilor și, în general, a străinilor din Germani.
Social-democrații cer punerea sub observație a AfD de către serviciile secrete, în timp ce Annegret Kramp-Karrenbauer, șefa demisionară a Uniunii Creștin-Democrate, a reiterat nevoia ca partidul ei să respingă orice colaborare cu o formațiune care tolerează în rândurile ei, citez, 'extremiști de dreapta și naziști'.
Co-președintele Alternativei pentru Germania, fostul creștin-democrat, Alexander Gauland, a respins vehement acuzațiile.