Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Manifestări de 1 Decembrie în toată țara

Corespondenții RRA au transmis astăzi, în emisiunile informative și în emisiuni speciale, cum au sărbătorit românii Centenarul.

Manifestări de 1 Decembrie în toată țara
Foto: Alina Darie, Vaslui.

Articol de Radiojurnal, 01 Decembrie 2018, 15:19

Corespondenții RRA au transmis astăzi, în emisiunile informative și în emisiuni speciale, cum au sărbătorit românii Centenarul.

O parte din relatările lor sunt prezentate mai jos.

Mario Balint, Reșița

Peste 2000 de reşiţeni au asistat la ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională, în Centrul Civic al Municipiului Reşiţa. La ceremonii au luat parte oficialităţi ale judeţului Caraş-Severin, primari din localităţile judeţului, parlamentari.

După alocuţiunile rostite de oficiali, au defilat în faţa publicului şi al oficialităţilor, militari din cadrul Batalionului 185 Artilerie Mixtă “General Ioan Drăgălina” de la Lugoj, un pluton al Centrului Militar Caraş-Severin, al cărui drapel a fost purtat de plt.adj. Nicolae Radu, veteran al teatrelor de operaţii din Iraq şi Afghanistan, fiind urmaţi de cîte două plutoane din cadrul Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă SEMENIC, Poliţiei, Poliţiei de Frontieră şi Poliţiei locale a Municipiului Reşiţa, precum şi tehnica de intervenţie a Ministerului de Interne.

La finalul ceremoniei, primarul Reşiţei, Ioan Popa, împreună cu mai mulţi oficiali judeţeni, a îngropat Capsula Timpului, ce va fi deschisă la 1 decembrie 2118. Capsula, peste 100 de mesaje transmise de reşiţeni, urmaşilor, a fost instalată la aza fîntînii cinetice a sculptorului Constantin Lucaci.

Gianina Buftea, Piatra Neamț

Aproape 1.000 de pietreni si turisti au participat astazi la activitatile organizate de autoritati cu ocazia Centenarului si a Zilei Nationale a Romaniei. La Piatra Neamt a fost inregistrat recordul postdecembrist de prezenta din partea populatiei, in ciuda temperaturilor negative inregistrate la orele amiezii. Parada trupelor - Armata, Jandarmerie, ISU, Politie; a tehnicii de lupta dar si a caravanei personajelor istorice - Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, regele Ferdinand si alte figuri istorice ale neamului romanesc care au contribuit la faurirea Romaniei, toate au adunat un numar impresionant de participanti. La Piatra Neamt nu au fost inregistrate incidente.

Simona Uță, Ploiești

Mii de ploieșteni au participat astăzi la evenimentele organizate astăzi, in cinstea Zilei Naționale și a Centenarului Marii Uniri .

Pentru prima data , ceremonialul religios și militar a fost organizat in fata Catedralei Sf Ion din centrul orașului , monument arhitectural ridicat in 1923 in memoria eroilor cazuti in primul război mondial , la temelia ei fiind puse pietre aduse de pe câmpul de lupta de la Mărăști și Oituz .

Parada militară a fost urmată de un scurt program artistic susținut artiștii Filarmonicii din Ploiesti iar autoritățile locale au oferit 4000 de portii de fasole cu ciolan și ceai cald celor prezenți la manifestări .

La evenimetul dedicate Zilei Naționale la Ploiesti au participat vicepremierul Gratiela Gavrilescu și ministrul de externe Teodor Melescanu .

Gina Poenaru, Botoșani

Ziua Naţională a început la în Piaţa 1 decembrie, care în ciuda frigului a devenit şi în acest an neîncăpătoare. Copii şi tineri, părinţi şi bunici, oameni simpli, politicieni, şefi de instituţii, profesori, elevi şi veterani de război, au sărbătorit împreună 100 de ani de România.

Ceremonia militară a fost urmată de una religioasă şi apoi de o sesiune de evocări. Apoi, cei prezenţi au depus coroane şi jerbe de flori a monumentul Maiorului Ignat. Printre acestia s-a aflat și o delegație din Edineț, Republica Moldova.

Ziua Naţională a României este marcată în a doua parte a zilei cu un eveniment care are loc foarte rar la Botoşani.

De la ora 14.00, armata a pregătit pentru botoşăneni o defilare cu tehnica militară din cadrul Ministerului Apărării, pe strada Cuza Vodă, acolo unde este organizată şi o expoziție cu tehnică militară.

Al treilea moment al evenimentelor dedicate celor 100 de ani de România este cel de la ora 17.00. O sută de lampioane înălţate spre cer, pentru un secol de libertate. Moment unic, urmat de un alt moment unic: retragerea cu torţe, în acompaniamentul Fanfarei militare din Bălţi, Republica Moldova.

De la ora 14.00, armata a pregătit pentru botoşăneni o defilare cu tehnica militară din cadrul Ministerului Apărării, pe strada Cuza Vodă, acolo unde este organizată şi o expoziție cu tehnică militară. Onorul a fost prezentat de Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” din Iași.

Momentul a fost urmat de un concert al Fanfarei brigăzii motorizate Bălţi, Republica Moldova.

Nucu Jalea, Brașov

În Piața Sfatului din Brașov Junii au jucat Hora Junilor și Hora Unirii cu ocazia aniversării Centenarului. La manifestare au participat mii de oameni.

Elena Stuparu, Teleorman

Sute de teleormăneni au luat parte, alături de autorități, la ceremonialul dedicat Centenarului Marii Uniri și Zilei Naționale, la Alexandria. Toți cei prezenți au putut urmări parada militară și au ascultat cântece patriotice.

Răzvan Stoichițoiu, Târgu Jiu

Traficul a fost deviat astăzi la una dintre intrările din municipiul Târgu Jiu, inclusiv bulevardul din zona Coloanei Infinitului, pentru ca militarii să defileze de Ziua Națională. Deși autoritățile au anunțat că, în an CENTENAR, Târgu Jiul va avea o paradă militară grandioasă, cei prezenți în număr mare această dimineață pe Calea București din municipiu nu au fost impresionați. Timp de aproximativ 20 de minute, au defilat pompieri, militari, salvamontiști și polițiști cu tehnica din dotare. La paradă a fost prezentă și o fanfară care a cântat imnul naţional împreună cu un cor al preoţilor din judeţ. Discursurile oficiale au fost ținute de prefectul judeţului Gorj, primarul municipiului Târgu Jiu și preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Ceremoniile de Ziua Naţională a României se desfăşoară în Parcul Coloana Infinitului și în Piaţa Prefecturii. Alături de tradiţionala paradă militară şi concerte, va fi deschis Târgul de Moș Nicolae și vor fi aprinse şi luminile de Crăciun.

Sergiu Podina, Satu Mare

Manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri au început la Satu Mare încă de la primele ore ale dimineții. Biblioteca Judetean Satu Mare a fost locul unde s-au expus cele mai reprezentative fotografii pentru județul Satu Mare și relevante pentru secolul care s-a scurs de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Toate fotografiile au fost incluse într-un album intitulat „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”. O mare parte dintre fotografii fac parte din colecțiile personale ale sătmărenilor și transmit bucuria și emoțiile unor momente remarcabile, mărturii despre o epocă în care contemporanii pot pătrunde astăzi doar la nivelul imaginarului. Proiectul a beneficiat de finanțarea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Începând cu ora 12.00 in centrul orașului sau strâns pentru a sărbătorii împreună mii de sătmăreni de la mic la mare cu steaguri în mana și tricolorul în piept, îmbrăcați în port popular, așteptând cu sufletul la gura sa trăiască împreună toate momentele pregătite cu ocazia acestui eveniment istoric.

Primul moment solemn a avut loc în fata statuii eroului național dr. Vasile Lucaciu din parcul central . Darius Filip prefectul Judetului Satu Mare a citi discursul primului ministru Viorica Dancilă. Aceasta le-a transmis sătmărenilor prin intermediul reprezentantului în teritoriu un mesaj de cooperare, echilibru și consens, pentru un viitor mai bun al tarii noastre. Odata ce aceste cuvinte de indemn la unitate au fost rostite, a urmat ceremonialul de depunere a coroanelor și jerbelor de flori de către reprezentanții sătmărenilor în Parlamentul României, Instituția Prefectului Satu Mare, Consiliul Județenă Satu Mare, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, Primăria Municipiului Satu Mare dar și partidele politice.

Toată suflarea sa mutat apoi la doar câțiva metri depărtare în Piața Libertății acolo unde a fost dezvelită stărui eroului necunoscut, un ansamblu monumental cu o istorie aparte pentru județul Satu Mare. Statuia a fost pentru prima data amplasata la 1 decembrie 1922, prima de acest fel ridicata pe noua granița de vest a României și care în 1940 a dispărut după ce Ardealul de nord-vest a fost cedat Ungariei, în urma Diktatului de la Viena din vara aceluiaşi an. În 2018 monumentul a fost refăcută, aceasta fiind o copie fidela a statuii ridicate acum mai bine de 90 de ani. Acesta reprezentinta un soldat român care îşi dezbracă tunica, simbolizând dorinţa fermă de eliberare de sub jugul străin, preferând sacrificiul suprem decât asuprire. Pe partea frontală a fost amplasată o plachetă înfăţişând scene de luptă, având gravate cuvintele "Mărăşeşti" (deasupra) şi "Tisa" (dedesubt), amintind două victorii ale armatei române din anul 1917, respectiv anul 1919 din timpul Primului Război Mondial.

Monumentul eroului necunoscut a fost sfințită de către Timotei Sătmăreanu Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și a Satmarului, nu înainte ca, Corala preoțească a Protolopiatului Satu Mare sa intoneze imnul național.

Mesajul lui Gabriel Beniamin Les - ministrul Apărării Naționale a fost citit mai apoi de către comandantul Batalionului 52 Geniu Satu Mare, lt.col. Florin Dubină.

Manifestările din Piața Libertății continua, după alocuțiuni urmând sa aibă loc parada militara.

Ioan Suciu, Arad

Manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri au debutat in aceasta dimineata cu o Ceremonie militară și religioasă desfășurată la „Crucea Martirilor Unirii” din Parcul Eminescu din municipiu.

Sute de aradeni multi dintre ei imbracati in straie populare au participat pe un frig de minus 9 grd celsius la Crucea de granit al Martirilor Unirii di parcul Eminescu.Acolo unde au tinut sa aduca un omagiu celor care au cazut pentru Romania intregita dupa 1 dec 1918.Aici este necesar a aduce aminte un fapt din istorie mai putin cunoscut

Cu toate că Marile Puteri au recunoscut legitimitatea revenirii Transilvaniei la Regatul Romaniei, guvernul comunist de la Budapesta a lui Bela Kuhn a declanşat o ofensivă pentru reocuparea teritoriului, ţinutul arădean fiind ţinta invadatorilor în perioada decembrie 1918-aprilie 1919, atacurile soldându-se cu 90 de morţi din rândul preoţilor, învăţătorilor şi ţăranilor români.Si acest lucru pana la intrarea în oraşul de pe Mureş a detaşamentului Şase Vânători al Armatei Române punând capăt stăpânirii austro-ungare.

Manifestarile au continuat la Arad in centrul muncipiului unde a a avut loc o parada cu defilarea gărzii comune ale Ministerului Apărării Naționale, si Ministerului Afacerilor Interne.

Deosebit de entuziasmati au fost aradenii care au cantat la unison Desteaptate Romane si Treceti Batalioane Romane Carpatii.Intr o atmosfera de adevarata sarbatoare asa cum demult nu a mai fost la Arad.

Manifestările au continuat la mormintele ,,Corifeilor Marii Uniri”: Vasile Goldiş, Ștefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, din Cimitirul Eternitatea, unde au fost depuse coroane de flori.

Evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri vor culmina in aceasta seara , la ora 18.00, cu Retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”.

Mădălin Sofronie, Călărași

Zona Orizont din Călărași a fost și în acest an locul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României. Peste 2000 de oameni au participat la evenimentele organizate de autorități.

La Călărași evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie au început puțin după ora 11,00, când prefectul George Iacob a salutat garda de onoare. Imediat după acest moment, a fost intonat imnul de stat al României, iar preoții din cadrul Protopopiatului Călărași au susținut un ceremonial religios.

A urmat apoi parada costumelor tradiționale. Zeci de copii și adulți din Călărași îmbrăcați în straie tradiționale au defilat, ținând în mână steaguri tricolore și spunându-le „La mulți ani!” oamenilor care au venit să-i vadă. După câteva minute, pe cerul de deasupra Călărașiului piloții Bazei Militare Aeriene 86 Borcea au oferit celor prezenți un spectacol aviatic. Prestația piloților a fost aplaudată de oamenii veniți la manifestări.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României s-au încheiat cu parada ofițerilor și subofițerilor din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, care și-au prezentat tehnica din dotare. A transmis Mădălin Sofronie, corespondent RRA la Călărași.

Maria Măndiță, Galați

Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României au debutat în această dimineaţă, la catedrala Arhiepiscopală, unde, de la ora 10.00 a avut loc un Te Deum. De la ora 11, acţiunile s-au mutat în Cimitirul Eternitatea, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea, unde a avut loc un ceremonial religios şi militar, iar oficialităţile locale au depus coroane de flori.

De la ora 13.00, gălăţenii sunt aşteptaţi pe Esplanada de la Potcoava de Aur, recent reamenajată. Aici sunt programate a se desfăşura ceremonialul şi parada militară, dar şi momente artistice susţinute de ansamblul Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” Galaţi şi de corul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă ”Nae Leonard”. De la ora 13,50 va începe parada militară şi a mijloacelor tehnice de intervenţie. Ziua se va încheia la ora 17.00 când va fi retragerea cu torţe pe tronsonul cuprins între strada Brăilei şi strada Regiment 11 Siret.

Pentru buna desfăşurare a acţiunilor programate astăzi, traficul rutier este blocat, în intervalul orar 11,00 – 15,30, pe strada Brăilei, pe tronsonul cuprins între bulevardul George Coşbuc şi strada Domnească. Tot astăzi, între 17,00 şi 17,30, circulaţia va fi blocată pe tronsonul cuprins între strada Brăilei şi strada Regiment 11 Siret.

Seara se va încheia cu un spectacol de muzică populară, programat să aibă loc pe scena de pe Faleza Superioară, unde, vor urca, de la ora 18.00, interpretele de muzică populară Verona Adams, Gabriela Comăneci, Mihaela Gurău şi Margareta Clipa.

Etichete : centenar manifestari
Ciolacu: Restructurarea aparatului bugetar, o prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare
România 23 Ianuarie 2025, 18:15

Ciolacu: Restructurarea aparatului bugetar, o prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare

Marcel Ciolacu precizează că restructurarea a început în toată administraţia centrală, inclusiv la nivelul executivului.

Ciolacu: Restructurarea aparatului bugetar, o prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare
Ceremonii organizate cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească
România 23 Ianuarie 2025, 18:07

Ceremonii organizate cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească

Peste 100 de manifestări, la care vor participa zeci de mii de persoane, vor avea loc vineri, 24 ianuarie, în toată...

Ceremonii organizate cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească
România 23 Ianuarie 2025, 17:51

Numărul cazurilor de infecții respiratorii a crescut săptămâna trecută cu peste o treime

Aproape 7 mii au fost cazuri de gripă clinică, iar 5 persoane au decedat din cauza acestui virus. Cele mai multe îmbolnăviri...

Numărul cazurilor de infecții respiratorii a crescut săptămâna trecută cu peste o treime
Complexul Energetic Valea Jiului nu mai face angajări anul acesta, deşi are deficit
România 23 Ianuarie 2025, 16:26

Complexul Energetic Valea Jiului nu mai face angajări anul acesta, deşi are deficit

Noul director al companiei a precizat că în contextul reducerii de cheltuieli solicitate de Ministerul Energiei, concursurile...

Complexul Energetic Valea Jiului nu mai face angajări anul acesta, deşi are deficit
Daniel David: Metodologia de la Bacalaureat este elaborată în 2024, nu a fost modificată
România 23 Ianuarie 2025, 16:11

Daniel David: Metodologia de la Bacalaureat este elaborată în 2024, nu a fost modificată

Ministrul educației i-a îndemnat pe elevi să nu se teamă de propriile emoţii, dar nici să nu se îngrijoreze mai mult decât...

Daniel David: Metodologia de la Bacalaureat este elaborată în 2024, nu a fost modificată
Primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, reţinut de procurorii DNA
România 23 Ianuarie 2025, 16:05

Primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, reţinut de procurorii DNA

Vlad Oprea este suspectat că ar fi primit mită 240 de mii de euro de la patronul firmei Nordis pentru eliberarea...

Primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, reţinut de procurorii DNA
Tot mai mulţi oameni cad în plasa escrocilor virtuali
România 23 Ianuarie 2025, 15:17

Tot mai mulţi oameni cad în plasa escrocilor virtuali

În cazul unor asemenea situații, cetățenii sunt sfătuiți să sesizeze frauda apelând numărul unic de urgență 112.

Tot mai mulţi oameni cad în plasa escrocilor virtuali
Certificatul care conţine date despre istoricul maşinii este emis doar de către RAR
România 23 Ianuarie 2025, 15:11

Certificatul care conţine date despre istoricul maşinii este emis doar de către RAR

Certificatul RAR Auto-Pass este un document obligatoriu, eliberat la vânzarea unei maşini second-hand pentru a fi oferit...

Certificatul care conţine date despre istoricul maşinii este emis doar de către RAR