Mandate de arestare în dosarul Vămii Constanţa
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis emiterea de mandate de arestare preventivă pentru fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, a fostului şef al portului Constanţa Eugen Bogatu şi a altor 26 de persoane.
Articol de Mădălina Radu, 25 Mai 2011, 11:09
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri dimineaţă, după 17 ore de audieri, să emită mandate de arestare preventivă de 29 de zile, pentru toate persoanele reţinute în dosarul Vămii Constanţa.
Printre acestea, se numără şi fostul secretar general în Ministerul de Interne(MAI), Laurenţiu Mironescu.
Decizia Secţiei penale a instanţei supreme nu este definitivă şi poate fi contestată la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi.
Procurorii DNA fac cercetări penale în acest dosar, faţă de 30 de persoane acuzate de corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene, desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale Constanţa.
Potrivit DNA, Laurenţiu Mironescu este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup şi trafic de influenţă, în timp ce în dreptul lui Eugen Bogatu, pe lângă aceste infracţiuni, s-au reţinut şi cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită şi delapidare.
În cazul senatorului Mircea Banias, procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.
Procurorii anticorupţie susţin că grupul din care făcea parte senatorul PD-L Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu ar fi prejudiciat bugetul de stat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro, la fiecare transport
Bugetul de stat "prejudiciat cu mai multe milioane de euro"
Potrivit procurorilor, un grup infracţional organizat la nivelul autorităţilor vamale şi portuare a facilitat contrabanda cu mărfuri din afara UE, bugetul de stat fiind prejudiciat cu mai multe milioane de euro.
Potrivit DNA, în perioada mai 2010 - martie 2011, persoanele cercetate ar fi primit între 1.000 şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport de marfă pe care-l treceau prin portul Constanţa fără efectuarea controlului vamal.
Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la aproximativ 8,3 milioane de lei.
Senatorul PDL, Mircea Banias, a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie, pentru trafic de influenţă, într-un dosar de evaziune fiscală şi contrabandă în Portul Constanţa.
Parlamentarul a fost adus, marţi, cu mandat de aducere la DNA şi a fost audiat timp de 3 ore.
Mircea Baniaş a declarat jurnaliştilor că respinge acuzaţiile şi nu înţelege de ce a fost pus sub urmărire penală, susţinând că nu a discutat niciun moment cu vameşi din Portul Constanţa.
Secretarul general al ministerului administraţiei şi internelor, Laurenţiu Mironescu, a fost demis luni de către ministrul Traian Igaş în urma acestui scandal.
Înainte de a-l demite, ministrul Igaş a fost chemat , la Palatul Victoria, de către premierul Emil Boc pentru discuţii asupra acestui caz.