Mandat de arestare pentru deputatul Mihail Boldea
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru deputatul Mihail Boldea, care a plecat din România sâmbătă acesta, urmând să fie dat în urmărire internaţională.
Articol de Sorin Solomon, 22 Martie 2012, 17:53
Instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a admis propunerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Galaţi, pe numele deputatului fiind emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile.
Deputatul Mihail Boldea este cercetat de procurorii DIICOT Galaţi pentru înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro.
Cererea procurorilor s-a judecat în lipsa lui Boldea, care a ieşit din ţară sâmbătă, prin vama Giurgiu, iar apoi a plecat din Turcia cu un avion, spre o destinaţie necunoscută.
Deputatul Mihai Boldea a părăsit România sâmbătă, 17 martie, pe frontieră terestră, cu trei zile înainte ca deputaţii să avizeze cererea DIICOT de încuviinţare a percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării lui.
Primele informaţii privind plecarea din România a lui Mihail Boldea au fost obţinute de DIICOT miercuri, 21 martie, în jurul orelor 15.00, deputatul ieşind din ţară prin vama Giurgiu, cu destinaţia Turcia, de unde a plecat cu un avion spre o destinaţie necunoscută, a declarat, joi, şeful DIICOT, Codruţ Olaru.
Şeful Biroului de presă al Serviciului Român de Informaţii, Sorin Sava, a declarat că SRI a sesizat încă din anul 2008 organele în drept despre cazul Boldea.
"Conform celor afirmate şi de domnul Codruţ Olaru, şeful DIICOT, reiterez că SRI şi DIICOT au avut o relaţie corectă, de cooperare", a spus Sorin Sava.
Procurorii DIICOT au cerut judecătorilor instanţei supreme, miercuri seară, arestarea preventivă în lipsă a lui Mihail Boldea, pe care îl acuză de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Totodată, deputatul ar fi ajutat la dobândirea unor bunuri imobile, cunoscând că acestea provin din comiterea unor infracţiuni.
Procurorul şef Codruţ Olaru a spus că "sunt mult mai multe imobile decât cele nouă pe care le-am reţinut, la acest moment, în referatul de arestare".
Deputatul este acuzat şi de spălare de bani, respectiv că ar fi ajutat terţe persoane în a ascunde ori a disimula proprietatea unor bunuri imobile ori drepturi asupra unor astfel de bunuri, deşi ştia că acestea provin din comiterea unor infracţiuni, cum ar fi fapte legate de traficul de fiinţe umane.