Majoritatea profesorilor și elevilor „vor ca şcolile să se redeschidă”
Majoritatea profesorilor, elevilor şi părinţilor vor ca şcolile să se redeschidă, declară directorul executiv al asociaţiei "Salvaţi Copiii!" România.
Articol de Radiojurnal, 28 Ianuarie 2021, 13:24
Aproape 600.000 de elevi din ţara noastră au avut acces îngreunat sau chiar împiedicat la învăţământul online, iar circa 65.000 riscă să rămână cu mediile neîncheiate pe primul semestru al anului şcolar, spune directorul executiv al asociaţiei "Salvaţi Copiii!" România, Gabriela Alexandrescu.
Ea a precizat astăzi, la Radio România Actualităţi, că educaţia a avut de suferit în timpul pandemiei, iar majoritatea profesorilor, elevilor şi părinţilor vor ca şcolile să se redeschidă:
Gabriela Alexandrescu: Este o decizie corectă, desigur, ţinând cont și de evoluția pandemiei. Am făcut un studiu la sfârșitul anului 2020, în decembrie, iar profesorii, în proporție de 73%, consideră că elevii trebuie să revină cât mai curând în băncile școlii. Şi cei mai mulți dintre părinţi, aproape 80%, s-au declarat în favoarea redeschiderii școlilor, iar elevii, într-o proporție ușor mai scăzută, de 60%, au declarat că trebuie să se întoarcă la școală, trebuie să învețe. Învățământul online, chiar dacă pentru unii a fost cu suport din partea părinților, a scăzut din calitate.
Realizator: Gabriela Alexandrescu a vorbit şi despre unele soluţii pentru recuperarea materiei pierdute:
Gabriela Alexandrescu: Din experiența noastră, foarte bune sunt programele de tip 'școală după școală', dar știm cu toții că foarte multe astfel de programe au fost plătite de părinți, cu un cost între 200, 700, chiar peste 1000 de lei pe copil, ceea ce nu se poate acum. Deci ar trebui să vedem dacă autoritățile au bani care să acopere tipul acesta de servicii, pentru că este important pentru copii să acopere golurile educaționale, dar este important mai ales pentru cei din comunități sărace, în aceste programe, să primească și o masă nutritivă și programe de timp liber și mai multe facilități care să îi ajute să învețe mai bine și alături de alți copii.